Младият български изпълнител Mr. VoG пусна преди броени дни закачлив видеоклип, в който иронизира музикалните телевизионни формати. Както Меломан.бг вече писа, във видеото към “Бъди Героя” Mr. VoG засяга темата около това да бъдеш млада музикална звезда в България – от 15-те минути слава чрез минаването през различни телевизионни формати, до осъзнаването на факта, че нашият музикален пазар е много малък и почти всички пипала на октопода са заети…

За славата и критиките, за телевизионните формати и несподелените тайни – разговор на репортера ни Сабина Димитрова с Mr.VoG.

През изминалия уикенд новото ти парче „Бъди героя“ направи своя телевизионен дебют в „Българският топ 40“ по БНТ1, както и в други медии. Не може да се отрече, че видеото е иновативно и прави впечатление, като представя твоята истина за музикалния пазар у нас. В песента се пее за борба и счупване на стереотипа… та ни е любопитно да ни разкажеш какво те вдъхнови за нея.


Писането на песента започна преди повече от две години с една основна идея – да мотивирам себе си. И като музика, и като текст, целта ми беше да си “ударя един шамар”, да се захвана здраво и да работя, без да чакам чудо от телевизионни формати или продуценти. По-късно голямо вдъхновение за парчето и най-вече клипа към него беше участието ми в последния сезон на X Factor, или по-скоро неучастието… 🙂 След кастингите за пореден път се убедих, че хората се опитват да те сложат в рамка, в някакви релси, да ти предадат образ и роля – от което никой няма нужда всъшност. Всеки може да бъде който си реши и да прави каквото си иска, стига да го иска много силно. А, ако го иска, значи го може. Това са накратко мислите ми, които ме вдъхновиха за “Бъди Героя”.

Парчето събира различни коментари в социалните мрежи, какъв е твоят коментар за съсловието от критици?

Двуполюсните мнения в интернет от една страна ме радват, защото ако всички те харесват прекалено много, значи някъде нещо не е наред. Особено в българското интернет пространство, което по подразбиране е пълно с така наречените “хейтъри”. Научих от мениджъра си например, че много хора изразяват негативно мнение за ефекта върху гласа ми или т. нар. „аутотюн“ – не знаех, че той е толкова рядко срещан тук и дразни слуха на българските слушатели. 😉 От друга страна, интернет затова е интерактивна медия – ако на някой не му харесва дадена песен, може просто да не си я пуска да я слуша. Всеки има право на мнение.

Името и стила, които представяш, са модернизирани в крак с 21 век, но мислиш ли, че са подходящи за БГ пазара? Имаш ли планове да излезеш от границите?

Не знам дали името или стила ми са подходящи за българския пазар. Само времето може да покаже. Аз съм това, което съм и изразявам себе си изцяло с музиката, която правя. Никога не си поставям граници – това е и интересното на творческия тип работа – не знаеш, къде ще те отведе вдъхновението след време. Но не мисля, че щом сме български изпълнители, трябва непременно да правим това, което се слуша у нас, напротив – мисля, че вече има достатъчно хора, особено сред младото поколение, които са отворени към различното и могат да оценят нещо ново, пък било то и експериментално. За съжаление, след разцвета на българската поп музика в началото на века и най-вече по времето на телевизия ММ, нещо през последните години се случи и изпълнителите сякаш се страхуват да експериментират. А самия жанр предполага това повече от всички други. Относно излизането от границите на страната ни мисля, че успяват само тези, които го нямат като фиксидея. Не мисля, че е задължително да пееш на развален английски, за да ти харесат музиката и навън, напротив. Голям пример за това е “Gangdam Style” на PSY, която все още държи рекорда за най-гледано музикално видео в YouTube.

MrVog-2

Част си от турнето на Деси Тенекеджиева и Миро „Живот като на кино“, ще ни разкажеш ли малко повече?

С Деси сме добри приятели – бяхме в почти същия състав на Коледния й концерт преди една година – и съм изключително щастлив, че реши отново да сме заедно на една сцена. „Живот като на кино“ не са просто поредица от концерти, а арт проект на Фондация „Стоян Камбарев”, който събира в едно музика, кино и художествена фотография, като дава поле за изява на над 100 както утвърдени, така и млади артисти, музиканти, художници, фотографи, подкрепяни от фондацията. Ще бъде нещо изключително интересно, затова използвам възможността да поканя читателите ви, да станат част от цялата магия. Градовете и точните дати са обявени и ги има в интернет.

Сигурни сме, че твоята кариера няма да спре дотук и сме любопитни какво да очакваме от теб в бъдеще?

Имам много идеи в главата си и нямам търпение те да видят бял свят, една по една – всеки следващ проект ще бъде коренно различен от предишния. Като всеки човек и аз минавам през най-различни настроения, мисли и чувства, и това няма как да не се отрази на творчеството ми. Най-хубавото в случая е, че се самопродуцирам и не трябва да се съобразявам с чужди мнения, което ми дава огромна свобода.

Ще издадеш ли за меломаните нещо около първият ти авторски албум – кога се очаква, как се казва?

О, доста е рано да говорим за албум, ако изобщо има смисъл да се прави такъв у нас. За момента съм се съсредоточил основно върху отделни и самостоятелни сингли.

И като сме започнали с разпитването, би ли издал една тайна за себе си?

Хах… Това съм го споделял само на най-близките ми хора. Малко е странно, но съм имал мокър сън с участието на Лили Иванова… И може би това не означава, че ме привлича толкова физически, а по-скоро вдъхновението, което ми дава и факта, че наистина харесвам музиката и таланта й, са причината този странен сън да се извърти през подсъзнанието ми.

Пожелай нещо на нашите меломани!

Пожелавам им да дават криле на мечтите си, колкото луди и невъзможни да им се струват те. И да не забравят, че хубавите неща не стават с нормални хора! Благодаря за разговора!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.