Изключително талантливата Никол Самарева издаде мини албум с три пиеси за арфа. 12-годишната Никол е най-младата българска арфистка, която на такава крехка възраст дебютира с професионални записи.

Носител е на множество музикални награди и отличия и е една от младите надежди на българското арфово изкуство, а преди броени дни за нея писа престижното американско списание Harp Column Magazine.

Подкрепа по издаването на албума, наречен „Nicole’s Heavenly Harp”, оказва българо-американката Ейми Чапман, която менажира и Рут Колева в чужбина.


Талантът на Никол проличава още когато е на 4 години. Семейството ѝ живее във Франция и при завръщането си в България, посещава концерт. Тогава малката Никол чува за първи път как звучи арфа и… остава напълно запленена от нея.

Интересен случай от този период разказва майката на очарователната музикантка: „Когато избирахме звънец за велосипеда ѝ, предложих няколко варианта, като имах предвид: розовият, синият или този със сърчица. А Никол тогава ми отговори: „искам този с Ми“. В началото не я разбрах, но после се оказа, че тя не избира според цвета, а според тона на звучене.“

Именно тогава стартират нейните музикални занимания, след което е приета в Националното Музикално Училище „Любомир Пипков“ в София. Именно там Никол има щастието да контактува с талантливи деца с подобни интереси и да се срещне с настоящата си преподавателка по арфа – г-жа Кохар Андонян.

За своята ученичка г-жа Андонян споделя: “Преподавам на Никол Самарева от 6 години. Тя е много талантлива и изключително музикална. Винаги усмихната, със собствен интерпретационен усет и подхождаща с голяма артистичност към произведенията. Да работя с нея е вдъхновяващо и зареждащо. Привилегия за мен е да бъда неин преподавател!”

В последствие Никол Самарева представя достойно България, като печели награди в редица конкурси, сред които: Grand Metropolitan International Music Competition 2022, II Международен инструментален конкурс „Златни струни“, III Международен Арфов Конкурс „Glowing Harp“ 2021 в Украйна, Music Competition Online Paris 2020 и много други, както и съвсем наскоро втора награда в юбилейното ХХХ-то издание на Международния конкурс “Музиката и Земята”.

Не съм се замисляла какво искам да правя в бъдеще с музика, но се надявам да се развивам със свиренето на арфа“, споделя талантливата Никол Самарева. „Когато свиря бих искала музиката ми да докосва сърцата на хората, които ме слушат, така както според преданията птиците затихват, когато слушат музиката на Орфей.“
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.