Жан-Пиер Вернан изважда гръцката митология от рафтовете на библиотеките и я връща сред хората от всички възрасти.

„Имало едно време… Декорът е разположен в театъра на света. Пространството е отворено, времето тече, поколенията се следват.” Вдъхновен от спомена как е разказвал на своя внук старогръцките митове, френският историк и антрополог Вернан представя някои от най-известните истории от Древна Гърция в типичния за него жив и разговорен стил.

Той ни повежда на пътуване от мига, в който Земята се създава от Хаоса, Уран е победен и титаните и олимпийските богове воюват помежду си, през конфликта на Прометей и Зевс и създаването на първата жена – Пандора, до Троянската война, пътуването на Одисей, трагичната история на Едип и геройствата на Персей.


Пред очите ни оживяват обичаните фигури от легендите, чиито история и съдба лежат в началото на нашата цивилизация и ни помагат да разберем собствените си терзания и емоции като човешки същества, изправени пред вечния всемир.

Тази седмица © Меломан.бг | Музиката на твоя живот и издателство „Колибри“ ви дават шанс да спечелите книгата „Старогръцки митове. Всемирът, боговете, хората“ на Жан-Пиер Вернан.

Въпросът е: Жан-Пиер Вернан е доктор хонорис кауза на Чикагския университет, университетите на Бристол, Бърно, Неапол, Оксфордския университет, университета на Крит в Ираклион и един български университет. Кой?

Попълнете формата за регистрация, отговорете на въпроса до 13 часа на 6 юли и бъдете готови за награда. Успех!

Играта приключи!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.