„Ученикът на Джойс“ е завършен шедьовър, блестящо свидетелство за майсторството на един вдъхновен разказвач, лишен от маниерност.

Високо оценена от читатели, критика и медии, тази книга разкрива Янчар като тънък наблюдател и проникновен тълкувател на трагичното и абсурдното в човешкото съществуване. 

Според Financial Times Magazine „тези изтънчени елиптични разкази доказват, че сме осъдени от историята на повтарящи се насилствени събития, а едновременно с това, че постоянното им повтаряне е единственият начин да ги усвоим и преодолеем“. Важен щрих добавя рецензията на Sunday Telegraph: „Силните, напрегнати разкази на Драго Янчар не оставят никакво съмнение колко крехък е човекът под напора на политическите, историческите или етническите конфликти.“


Роден през 1948 г., Драго Янчар е белетрист, драматург и есеист. Откроява се с оригинална модернистична проза, със свободомислието и с яркия си публицистичен стил. Вниманието му е фокусирано върху битието на човека, подвластен както на неконтролируемите и необясними механизми на историята, така и на собствената си природа.

В края на миналия век се ориентира към по-интимни проблеми, съдбовни за живота на отделната личност. За да обрисува човешката участ в хаотичния обективен свят, нерядко се позовава на историята. Сред множеството обществени, политически и културни явления и процеси, предмет на неговите есета, се откроява темата за ролята на интелектуалците в днешния свят.

Тази седмица © Меломан.бг | Музиката на твоя живот и издателство „Колибри“ дадоха възможност на всички да спечелят сборника на Драго Янчар „Ученикът на Джойс“.

Въпросът беше: Какъв по националност е писателят Драго Янчар?

Верният отговор: словенец.

Сборника на Драго Янчар „Ученикът на Джойс“ печели: Емилия Ванчева от гр. Стара Загора.

Благодарим на всички участници и честито на печелившата!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *