Стоян Попов е световноизвестен български оперен певец завършил Българската държавна консерватория в класа на Христо Бръмбаров. Роден е в с. Момина църква, Бургаска област.

Още като студент е удостоен със златен медал на Световния младежки фестивал в Хелзинки, наричан от френската музикална критика „българският Тито Гоби”.


Гастролите му по световните оперни сцени получават оценки от типа „изключителен Макбет“, „ненадминат интерпретатор на Скарпия“. Като дългогодишен солист на Националната опера и балет, той изпълнява централни партии в оперите на: Верди „Набуко”, „Травиата”, „Трубадур”, „Макбет”, „Риголето”, „Аида”, „Отело”, на Пучини:”Тоска”, на Бизе: „Кармен” и др.

За него проф. Боянка Арнаудова пише: Неповторим, изключителен глас, какъвто рядко може да се чуе, самороден талант, шлифован великолепно от най-големия български вокален педагог маестро Христо Бръмбаров. Стоян Попов изпя най-тежките и прочути баритонови роли у нас и зад граница. Изпя ги така, че се превърнаха в модел на вокално майсторство, на умения за използване на гласовия потенциал. Изпълненията му и това, което записа, ще си останат, несъмнено, върхове в историята на нашето оперно изкуство.

Оперният певец е носител на редица престижни награди – „Заслужил артист на България”, „Народен артист на България”, Награда „Златната лира” на Съюза на българските музикални дейци, „Златно перо” за принос към българската култура, специална награда за цялостно творчество на Маестро Стоян Попов.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.