Освен изключителна певица Елица е перкусионист, музикален продуцент и изобретател.

България и светът никога няма да забравят Евровизия 2007, когато заедно със Стоян Янкулов-Стунджи взривиха публиката в Хелзинки и тази пред телевизионните екрани с изпълнението си на песента „Вода“ и класираха страната ни на престижното пето място.

Шест години по-късно, през 2013 г. двамата отново се завръщат на конкурса „Евровизия“, с песента „Само шампиони“. За съжаление етно-дръм изпълнението стига само до полуфинал и не успява да повтори фурора от 2007-ма година. По-късно става ясно, че песента е била шеста в класацията по зрителски вот.


Лъчезарната Елица е родена във Варна. Като дете е живяла 7 години в Африка с родителите си. Майка ѝ е вокален педагог, баща ѝ – майстор-готвач. Ели завършва музикалното училище „Добри Христов“ във Варна със специалност ударни инструменти.

После продължава образованието си в музикалното училище „Филип Кутев“ в Котел, със специалност народно пеене. Завършва държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София, със специалност ударни инструменти. Солистка е на „Ансамбъл Варна“ и хор „космически гласове от България”.

През 2003 година заедно с партньора си Стоян Янкулов, считан за един от най-иновативните български перкусионисти, създават проекта „Дръмбой“.

Инструментите, на което Елица свири са много: тарамбука, маракаси, клавеси, пенари, пастирски звънци, прапорци и др. В стила на Ели е да използва традиционни перкусионни инструменти по нетрадиционен начин – с много импровизация и усет успява да съчетае разнородни стилове като автентичен фолклор и джаз, например. Носител е на множество български и международни награди в областта на музиката.

„За мен любовта е движеща сила в живота и изкуството. Всичко, което правя, преминава през призмата на любовта”, обяснява философията на живота си, даровитата Елица.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.