Реймънд (Рамон) Аяла, по-известен като Деди Янки, е роден през 1976 година в Пуерто Рико.

Любовта му към музиката идва под влиянието на многобройните музиканти в неговото семейство.

Първоначално Рамон се опитва да гради кариера в бейзбола, но след улична престрелка е улучен в крака, което попарва надеждите му за спортни изяви. Затова се насочва към музиката.


Първоначално Деди Янки подражава на любимите си рап изпълнители, но впоследствие усъвършенства нов и оригинален стил и става един от първите изпълнители на регетон.

Първият самостоятелен албум на Деди Янки „No mercy“ излиза през 1995 година. Продуктът не се продава много добре, но певецът не губи надежда. През 2002 година издава втория си албум – „El Cangri.com“, който му носи световна слава.

Албумът „Los Homerun-es “ от 2004 година става лидер по продажбите в Пуерто Рико, в продължение на цяла година. Следващият албум на Деди Янки – „Barrio Fino“ е най-очакваният албум в историята на регетон музиката.

Хитът „Gasolina“ получава заслужен успех и участва във второто издание на наградите „Juventud“, песента има осем номинации като печели седем от тях, както и редица други отличия. През 2005 година Деди Янки вече е един от най-слушаните регетон изпълнители в света.

Албумът „El Cartel The Big Boss“ излиза през 2007 година и с него Деди се завръща към любимите си хип-хоп ритми. В него участват звезди от ранга на Фърги, Никол Шерцингер и Akon. Следват изключително успешните „Talento de Barrio“ от 2008 г., „Mundial“ от 2010-а и „Prestige“ от 2012-а. През януари Деди Янки стана част от големия хит на Луис Фонси „Despacito“.

Освен музикалната си кариера, Деди Янки ръководи цяла империя – звукозаписна компания; успешна линия кецове; мъжки и дамски парфюми, фондация, която помага на деца в нужда. Активно работи и като актьор и режисьор.

Деди се жени за Миредис Гонсалес, когато е само на 17 години. Имат три деца. В едно от малкото интервюта, в които Деди Янки говори за личния си живот, певецът споделя, че бракът му е здрав, защото с неговата съпруга са преди всичко приятели.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.