Евтини самолетни билети

Украйна се отказа от участие в международния песенен конкурс Евровизия 2019, който ще се проведе през месец май в израелската столица Тел Авив. Решението е на Националната обществена телевизионна компания на Украйна, а членът на ръководството на медията Александра Колцова поясни, че е било взето заради прекалената политизация на националния конкурс, предаде ТАСС.

По-рано трима от класиралите се финалисти на националния украински конкурс – Maruv, групите Freedom Jazz и Kazka, се отказаха от участие в Евровизия 2019.

Селекцията за представянето на Украйна в телевизионната песенна надпревара бе белязана със скандали още от самото ѝ начало. Най-напред групата Anna-Maria, достигнала до финала на подбора, публично се отказа да нарече действията на Москва в Крим от 2014 година „агресия на Русия“.


Украинските политици се възмутиха и от факта, че до финала на националния конкурс достигна гражданката на Русия Юлия Юрина, представителка на групата Yuko. Когато победител стана изпълнителката Maruv, тръгнаха призиви тя да не представлява Украйна на Евровизия 2019, заради гастролите на певицата в Русия.

Украинската обществена телевизия и Maruv така и не постигнаха споразумение и не подписаха договор за нейното участие в израелската столица Тел Авив.

След това ръководството на медията влезе в преговори с членовете на Freedom Jazz, но и те не приеха предложението на телевизионната компания. На свой ред участниците в група Kazka написаха в Instagram, че виждат своята мисия в това да обединяват хората, а не да ги разделят.

В сряда вицепремиерът на Украйна Вячеслав Кириленко излезе с инициативата за промяна в правилата на националния конкурс за участие в Евровизия, в които да се добави точка за недопускане на онези изпълнители, които гастролират в Русия.

След като узна за отказа от участие, обявен от украинската обществена телевизия, Кириленко определи това решение като нелогично.

„Считам за нелогично да не се представим на Евровизия 2019. Но решението на обществената телевизия да прекрати преговорите с участниците е нейно право и е в границите на нейните пълномощия“, заяви Кириленко.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.