Евтини самолетни билети

На 18 януари 2019 г. (петък), Sony Music, Netflix, Participant Media и Esperanto Filmoj представят оригиналния саундтрак към филма „Рома“ на физически носител. У нас албумът се издава в деня на световната премиера. Дигиталната версия на саундтрака излезе във всички платформи на 14 декември 2018 г., денят, в който се състоя премиерата на филма в Netflix.

Селектиран от режисьора Алфонсо Куарон и музикалните продуценти на албума Lynn Fainchtein и Randall Poster, саундтракът към „Рома“ ни пренася в звуковата среда на Мексико от 70-те години на миналия век, когато популярната радиостанция XEW, излъчва англоезична поп и рок музика, и междувременно лансира новата вълна от местни изпълнители като José José, Juan Gabriel и Rigo Tovar, превърнали се днес в икони на мексиканската и латиноамериканската музика изобщо.

Музиката в саундтрака към „Рома“ илюстрира жанровото разнообразие от онези години: от рока като зараждащия се символ на контракултурата, през фестивала Авандаро, до горещите латино/тропикал ритми, белязали десетилетието.


Тази емоционална музикална компилация сама по себе си разказва истории за Мексико от онези години. Страна, изживяваща социално-политически и културни процеси, която се колебае между импулса на промяната и съпротивата срещу нея. Саундтракът е музикална мозайка, съставена от множество елементи, които се срещат и допълват в сблъсък между миналото и възможността за едно различно бъдеще.

„Рома“, най-новият проект на режисьора Алфонсо Куарон, е определян от критиците като един от най-добрите филми не само на 2018-та година, но и през последното десетилетие. „ROMA“ разказва за Мексико Сити през 70-те години на миналия век и проследява историята на семейство от средната класа, на фона на страна, тресяща се от вътрешни социално-политически конфликти. Действието се развива в квартала „Рома“, откъдето идва и заглавието на лентата. Вдъхновен от спомените на самия режисьор, който израства в подобен квартал през 60-те и 70-те години, Куарон определя филма като „най-личният, който някога е правил“.

„Рома“ е първият мексикански филм спечелил наградата „Златен лъв“ на Кинофестивала във Венеция; продукцията на Netflix е и големият победител на наградите „Изборът на критиците“, след като спечели четири отличия за „Най-добър филм“ и „Най-добър чуждоезичен филм“, а Алфонсо Куарон беше награден в категориите „Най-добър режисьор“ и „Най-добра кинематография“.

Преди дни, филмът спечели две награди „Златен глобус“ за режисура и най-добър чуждестранен филм. Филмът спечели и редица награди на филмови асоциации, а през декември стана ясно, че шедьовърът на Куарон е сред разширения списък с номинации в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“ за предстоящата церемония на наградите Оскар, която ще се проведе на 24 февруари.




Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.