Преди близо 20 години Led Zeppelin представиха “BBC Sessions”, възторжено приетия двоен диск с лайф записи на селектирани изяви по BBC Radio в периода от 1969 до 1971.

По-късно тази година, на 16-ти септември, групата ще издаде “The Complete BBC Sessions”, осъвременена версия на колекцията, ремастерирана под зоркия поглед на Jimmy Page и включваща осем нови неиздавани записа, както и три песни от „изгубени” сесии от 1969.

Компилацията ще бъде достъпна в няколко формата. Делукс изданието с 3 CD ще включва ремастерирана версия на оригиналния албум и трети диск с неиздавани досега записи. Любителите на винила ще се зарадват на бокс сета с 5 плочи, отпечатани на 180-грамов винил.


Ремастерираният албум и неиздаваните записи ще бъдат достъпни и дигитално. За най-големите почитатели на музиката на Zeppelin ще има наличен и супер делукс бокс сет. Той ще включва две CD-та на ремастерирания албум в джоб, реплика на оригинала, отделен джоб с третия диск, ремастерирания албум и новите записи, отпечатани на 180-грамов винил, карта с код за дигиталната версия на записа на 96kHz/24 bit, книжка от 48 страници със снимки на групата, бележки и информация за сесиите, както и принт на оригиналната обложка във високо качество (първите 30 000 копия ще бъдат индивидуално номерирани).

“BBC Sessions” оригинално излиза през 1997 и получава двоен платинен сертификат от RIAA. “The Complete BBC Sessions” надгражда предишното издание с още един диск с осем нови песни, включително и “White Summer” – запис, който излиза за пръв път в бокс сета им от 1990. В новото издание ще бъдат добавени и записки от сесиите на Dave Lewis. За пръв път феновете ще видят прецизни записки за всяка една от BBC сесиите.

Светлината в колекцията ще падне върху отдавна изгубена сесия, за която феновете говорят като за мит. Излъчена през април 1969, сесията се състои от три песни: “I Can’t Quit You Baby”, “You Shook Me” и единственото записано изпълнение на “Sunshine Woman”.

Две версии на “Communication Breakdown” и “What Is And What Should Never Be” също влизат в записа. Записани през две години, различните изпълнения демонстрират еволюцията на младите музиканти за толкова кратък период от време.

Jimmy Page коментира за израстването на групата в интервю за Guitar World:

„BBC Sessions са доказателство за растежа на групата. Led Zeppelin беше от бандите, които променят нещо в песните си всеки път, когато ги свири. С всяко изпълнение се разбирахме все по-лесно, връзката ни стана почти телепатична.”

В разговор с Wall Of Sound, John Paul Jones добавя:

„Имахме доста изминати километри зад гърба си, преди тези сесии. Албумите винаги са началото на пътя на песните, а след това ние ги разширявахме и подобрявахме на концерти. И когато турнето ни свършваше, просто отивахме в BBC и записвахме тези версии.”

Сещайки се за този период в интервю за Mojo, Robert Plant каза:

„Цялото това нещо беше изключително старомодно: публиката беше изключително мила, техниците, които бяха несръчни и непохватни, се справяха много трудно, но в атмосферата се усещаше, че предстои нещо свещено!”

Jimmy Page създава Led Zeppelin през 1968 и групата се превръща в една от най-влиятелните, иновативни и успешни групи, с над 300 милиона продадени албуми. Бандата се издига от пепелта на The Yardbirds, когато Page кани Robert Plant, John Bonham и John Paul Jones.

През 1969 Led Zeppelin издават дебютния си едноименен албум, продуциран от Jimmy Page, подобно на всички следващи записи. След него следват 12 години на неоспоримо величие, през които Led Zeppelin е смятана за най-иновативната рок група в света.

И до днес Led Zeppelin получава кредит за главната си роля в музикалната история. Групата влиза в Rock & Roll Hall of Fame през 1995, получава Grammy за Lifetime Achievement през 2005, и година по-късно им е връчена Polar Music Prize в Stockholm. През 2007 Page, Plant, Jones и синът на John Bonham – Jason, се качват на сцената на London’s O2 Arena, за да оглавят концерт в памет на Ahmet Ertegun – близък приятел на музикантите и основател на Atlantic Records.

През 2012 година Zeppelin получават награда за приноса си към Американската култура в Kennedy Center Honors. Grammy за Best Rock Album групата получава през 2014 за “Celebration Day” – лайв запис от концерта в памет на Ertegun. През последните две години Zeppelin преиздадоха всичките си девет студийни албума, което ги върна в топ 10 на класациите по света, а работата им беше оценена с 5 звезди от музикалните критици.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.