Когато чуем думите “Hit Me Baby…” в ума ни незабавно се появява образът на Britney Spears. Защо обаче новина за новия албум на The Baseballs започва с това наблюдение?

Отговорът е ясен – момчетата са както всички нас, и въпреки че Sam, Digger и Basti израстват с класически рокендрол, през 90-те нямаше човек, който да не слуша попа от това време.

Дори сега момчетата признават, че от време на време се хващат да танцуват на песни на Backstreet Boys, Spice Girls или Ace of Base и им харесва. Друго нещо, което им харесва да правят, е кавъри на известни парчета.


Освен всичко друго, са много добри в това! Затова решават, че е логично да издадат албум със свои версии на песните от 90-те, добавяйки щипка от своята креативност.

Четирите им успешни студийни албума доказват, че момчетата могат да преплетат модерно поп звучене с типичния свеж рок от 50-те и 60-те. За този запис The Baseballs се фокусират върху едно десетилетие:

„В предишните ни албуми водехме слушателите на пътуване, включващо всичко – от 80-те до днешни дни. Този път решихме да вземем всичко от 90-те и да го трансформираме в стила на 50-те и 60-те.”, коментира Basti, „Опитваме се да заличим травмите, нанесени от музиката от младите ни години, със звученето на една друга ера.”

Нека имаме предвид, че под травми, момчетата имат предвид превърналите се в танцувални класики песни от това време. Digger добави:

„Винаги се стремим музиката ни да предизвиква желание за танц у хората. Песните в този албум са избрани точно затова, и с част от нашите души, звучат по напълно различен начин.”

The Baseballs правят много повече от кавъри. Все пак, ако не беше така, нямаше да стигнат толкова далеч. Музикантите са наградени с EBBA (European Border Breaker Award) и две ECHO статуетки (от Германия) за неповторимия начин, по който пресъздават песните. Оказва се, че този метод всъщност може да бъде голямо предизвикателство:

„Песните от 90-те са с изключително базова структура, затова наистина се постарахме да покажем най-доброто от тях. Освен това, се опитахме да запазим типичното си звучене, мелодиите ни и хармонията им с вокалите – нещата, които ни правят разпознаваеми.”

На 9-ти септември ще разберем, че резултатът от усилията им е налице – с песните на Take That, No Angels, Westlife, Salt-N-Pepa, Britney Spears, the Backstreet Boys, Ace of Base и R. Kelly момчетата вършат чудеса.

TBB_Hit Me Baby

Чувството, което ни обзема, когато слушаме албума, е носталгия към онези времена, когато кожените якета, фустите и къдравите перчеми бяха задължителни за модерния тийнейджър. Ако ви звучи объркващо, момчетата просто ни показват как щяха да звучат добре познатите ни песни, ако идваха от друго време.

„Може да се каже, че това е пътуване в бъдещето, но чрез миналото”, опита се да обясни Sam, а после добави, смеейки се: “Просто напишете завръщане в бъдещето, хората ще разберат.”

В “Hit Me Baby…” момчетата не само вдъхват нов живот на класиката от 90-те, която сме слушали безкрайно много, те изкарват на преден план недоловима досега дълбочина.

„Опитахме се да пътуваме в миналото, 60 години, когато рокендролът се заражда, когато блусът е в разцвета си, и когато музиката има по-деликатни аранжименти.”, каза Digger.

The Baseballs добавят някой и друг ред в песните, но едновременно с това се опитват да останат възможно най-близо до оригинала, без да разрушават вече изградената представа за песента – те искат хората да могат да разпознаят какво слушат.

Другата причина, заради която The Baseballs решават да интерпретират тези песни по свой начин е, че искат да сложат край на почивката от кавъри, която си дават за последния албум. В “Game Day”, който излезе през 2014, момчетата включват главно авторски песни.

„Не защото искахме да докажем на света, че можем и сами да си пишем парчетата, а просто защото преди този запис прекарахме 6 години в турнета, изпълнявайки все едно и също. Искахме да пробваме нещо ново и свежо”, каза Sam, след което Basti допълни: „Една трета от песните, които изпълнявахме на последното си турне, бяха наши, и публиката прие това много добре. В същото време знаехме, че много хора знаят кои сме и ни харесват заради интерпретациите ни на вече известни песни. За този албум искахме да се върнем в младите си години и щеше да е безсмислено да включим в него само 3 кавъра. Затова получавате цял албум, съставен от вече познати ви песни!”

Говорейки за свежест, тримата приятели остават изненадани от това колко голяма част от онези песни са се запечатали в умовете им.

„Оказа се, че знам всяка дума от текста на “The Sign” на Ace Of Base”, сподели ни Basti, “Сестра ми беше най-големият им фен. Деляхме една стая, докато стана на 13, и логично, знаех всяка песен от любимите й, въпреки че за мен не бяха толкова специални.”

Днес хората, заедно с Basti, променят възприятието си към тези песни от 90-те, благодарение на новия живот, вдъхнат им от The Baseballs.

„Песните бяха много прости от гледна точна на продукция, но крайният резултат се оказа добър”, продължи той. Това явно се отнася за част от песните, защото накрая добавя: „В крайна сметка се отказахме от кавър на “Cotton Eye” на The Smurfs.”
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.