Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина тази нощ на 74 години от рак на белия дроб, съобщи съпругата му Летисия.

„Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот, смело и достойно“, написа тя в изявление.

Френският президент Еманюел Макрон също отдаде почит на Джони Хоридей. Макрон заяви, че „във всички нас има по нещо” от музиканта.


„От Джони Холидей няма да забравим нито името, нито лицето, нито гласа, нито преди всичко песните, които с този суров и чувствителен лиризъм принадлежат изцяло на историята на френския шансон. Той внесе част от Америка в нашия национален Пантеон“, се казва още в текста на съобщението по повод смъртта на музикалната легенда.

Джони Холидей е рокендрол легенда и киноартист във френско говорещия свят и понякога наричан френският Елвис Пресли. Издал е 18 платинени албума.

Джони Холидей е роден на 15 юни 1943 г. като Жан-Филип Сме в Париж, Франция. Като истинска музикална икона във франкофонския свят Джони е обявен за френския Елвис Пресли.

Всъщност правилното произношение на името на изпълнителя е Джони Алиде, в България обаче е известен като Джони Холидей. Издал е 18 платинени албума, има в кариерата си 181 турнета и е продал повече от 100 милиона записа по цял свят.

Повлиян от американския рокендрол, Джони прави радио дебюта си през 1960 и година по-късно продава над един милион копия от сингъла си „Let’s Twist Again“. Появата му във филма „Les Parisiennes“ същата година затвърждава звездния му статус.

Първият му брак е с родената в България Силви Вартан, от брака им се ражда синът им Давид. По-късно той се жени за актрисата Натали Бай, с която имат дъщеря Лора Сме, която е също киноактриса.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.