Испански съд оневини певците Шакира и Карлос Вивес по обвинение за плагиатство, като не даде ход на иска, подаден от кубински певец и продуцент.

Ливан Рафаел Кастеляно твърди, че Шакира и Вивес са заимствали мотиви от песента му „Yo te quiero tanto” от 1999 г. за хита си „La Bicicleta”. „La Bicicleta” спечели две от трите големи награди Grammy за латино музика през 2016 г., включително песен и запис на годината.

Основните прилики между песните са в текста на припева – „мечтая толкова за теб, толкова те обичам” в „La Bicicleta”, при „обичам те, толкова те обичам” на Ливан. Заключението на съдията е, че това не е достатъчно.


„Става дума за разпространен израз, използван във всякакви песни и текстове”, се казва в съдебното решение. Що се отнася до мелодията, съдът не вижда обща точка в темпото и хармониите.

На 27 март Шакира увери в съда, че никога не е чувала песента на Ливан. Решението на търговския съд в Мадрид може да бъде обжалвано.

През 2014 г. нюйоркски съд заключи, че хитът „Loca” на Шакира е незаконно копие на песен на доминикански композитор от 1998 г.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.