Легендата от Pink Floyd - Роджър Уотърс, е на път да сложи още една тухла на стената си от музикални постижения, след адаптацията и записите на произведението „Историята на войника“ от гениалния руски композитор Игор Стравински.

На 26 октомври излиза албумът „Roger Water – Stravinsky’s The Soldier’s Tale” с нова адаптация на остроумната и съвременно звучаща приказка – притча, написана от композитора през 1918 година. В новото издание Роджър Уотърс записва освен ролята на Разказвача, така и на останалите герои в произведението – Войника и Дявола.

Той реализира записите с ансамбъл от седем музиканта (асоциирани с Камерния музикалния фестивал в Бриджхемптън), с които почита творчеството на Стравински като го интерпретират за нова и млада аудитория.


Албумът е поредната крачка, която Роджър Уотърс прави в света на високото изкуство. Музикантът споделя, че е изпитал огромна отговорност и вълнение, когато е трябвало да реши до каква степен може да въведе промени в новата адаптация на творбата ; до каква радикалност може да стигне той самият като творец и най-вече до колко съвременната музика е свързана с класическата и романтична традиция?

„…Това е може би най-трудният въпрос, който прогресивните творци на нашето време трябва да си зададат“, казва Роджър Уотърс.

„Историята на войника“ е уникална симбиоза от музика и театър. „Пиеса за четене, свирене и танцуване…“, така самият Стравински определя жанра, в който се вмества произведението му.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.