Мрачното бристълско трип-хоп трио Portishead прекъсва 6-годишното си мълчание с кавърверсия на... хит на кралете на жизнерадостния европейски поп ABBA. Песента "SOS" е записана за премиерната екранизация по романа на фантаста Джеймс Балард "High Rise" и официално може да се чуе само във филма, но вече изтече онлайн.

Необичайното си намерение Portishead обявиха още през есента в лаконично съобщение на своя сайт, припомня Дневник. Верни на стила и обещанията си от 2011 г., музикантите не са пуснали песента никъде онлайн.

„Неизбежно ще се появят много некачествени презаписи, но ако искате да го чуете във филма, посетете някоя от прожекциите“, са написали миналия месец музикантите.


Версията на Portishead, която преобръща представите за музиката на ABBA, грабна вниманието на западните медии, след като преди дни се появи в полски сайт.

Бет Гибънс, Джеф Бароу и Ейдриън Ътли не са издавали нова музика от 2009 г., когато записаха парче за кампания на правозащитната организация Amnesty International.

През 2011 г. Бароу обяви, че пише музика за нов албум, който обаче още не е видял бял свят. Той предупреди, че групата няма да пуска песни за безплатно сваляне в интернет, нито пък ще си сътрудничи с корпоративни партньори, включително актуалния тогава сайт Myspace.

Portishead обаче не спряха да свирят, като и миналата година посетиха много летни фестивали в Европа. Легендарната британска група има само три албума. Последният излезе през 2008 г. под заглавието „Third“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.