Пол Маккартни започва административна битка в опит да си върне правата за публикуване върху песните на Beatles, съобщи американското издание Billboard. Това би бил край на над 50-годишна сага, довела до края на приятелството между Маккартни и покойната попзвезда Майкъл Джексън.

Въпреки че повечето от композициите и текстовете на ливърпулската четворка са дело именно на Маккартни и Джон Ленън, те никога не е контролирали излъчванията им. Правата върху тях са притежание на „Northern Songs“ – компанията на мениджъра на бандата Брайън Епстейн.

След като Епстейн умира, компанията е продадена на „ATV Music” на Майкъл Джексън заедно с каталога на Beatles. Това води до скарване между Джако и Маккартни, като преди това двамата са приятели и имат съвместни хитове като „Say Say Say” и “That girl is mine”. Десет години по-късно Джексън слива „ATV” с частта си в музикалния отдел на „Sony“.


По-рано този месец японската компания изкупи дела на звездата от наследниците му. Сега, благодарение на американски закон за авторското право, Маккартни е започнал процедура за добиване на правата върху песните на групата.

Нормативният акт от 1976 г. позволява на музикалните автори да си връщат правата върху песните от продуцентските компании след определен период от време. За парчета написани преди 1978 г., периодът е 56 години от първоначалното публикуване. С други думи, каталогът на Маккартни-Ленън ще може да бъде придобит от живия член на дуета в началото на 2018 година.

Маккартни е подал искане към Американската служба за авторски права за налагане на забрана за публикуване на 32 парчета на Beatles още на 15 април 2015 година. Съгласно закона, след 2018 г. той ще може да придобие прекратените права за публикуване, макар и само за САЩ.

Частта на Ленън няма да отиде в неговите наследници, тъй като през 2009 г. вдовицата му Йоко Оно продаде пълните права върху музиката му отново на „Sony“. Срокът за отпадането им е 70 години.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.