Безспорно, едно от най-очакваните и гледани класически събития по целия свят е традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Събитието се предава директно в повече от 90 страни и достига до над 50 милиона телевизионни зрители.

Записите на Новогодишните концерти на Виенската филхармония се считат за едни от най-важните албуми на класическия пазар. Концертният албум излиза на двоен CD, DVD & Blu-Ray формати на 27 януари от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical. На 03 март албумът излиза и на двойна винилова плоча.

На 1-ви януари 2017 г. от символа на музикална Виена – златната зала Музикферайн, Виенската филхармония представи вълнуваща програма от творчеството на музикалната династия Щраус – Йохан Щраус баща и син, както и Йозеф Щраус. Програмата съдържа още произведения от Франц Лехар, Емил Валдтойфел, Франц фон Супе, Карл Михаел Цирер и Ото Николай.


Програмата във всяко издание на Новогодишния концерт включва както много популярни творби, така и по-малко познати произведения, които се изпълняват за първи път. И през 2017-а година традицията продължава.

Световноизвестният венецуелски маестро Густаво Дудамел дебютира на диригентския пулт на тазгодишното юбилейно 75-то издание на Новогодишния концерт. Познат и обичан от публиката в цял свят заради изключителния си талант и ярко сценично присъствие, обявен от престижното австрийско издание Die Presse за „младата кръв на класическата сцена“, 35-годишният Густаво Дудамел се превърна и в най-младия диригент в историята на събитието.

Традицията на новогодишния концерт е поставена в далечната 1939 г. от Виенската филхармония и диригента Клеменс Краус, наследен през 1955 г. от Вили Босковски, който дирижира концертите в продължение на 25 години до 1979 година. Списъкът с диригентите, които застават зад пулта на всяко издание на „Neujahrskonzert”, включва най-прочутите и утвърдени имена от концертния подиум. През 1959 г. е първото телевизионно излъчване на Новогодишния концерт.

С ежегодния си Новогодишен концерт Виенската филхармония отправя своя музикален поздрав към публиката и дава послание за надежда и мир към света. Записите от това паметно събитие са сред най-обичаните албуми от почитателите не само на класическата музика.

От януари 2012 г. записите от „Новогодишните концерти на Виенската филхармония“ се издават от Sony Classical на CD, DVD, Blu-ray и винил, след като компанията подписа ексклузивен договор с ръководството на филхармонията.

Новогодишен концерт 2017 – съдържание:
Franz Lehár: Nechledil Marsch aus der Operette Wiener Frauen*
(March from the operetta Wiener Frauen)

Émile Waldteufel: Les Patineurs (The Skaters). Walzer, op. 183*

Johann Strauß II: ‘S gibt nur a Kaiserstadt, ‘s gibt nur a Wien
(There’s Only One Imperial City, There’s Only One Vienna). Polka, op. 291

Josef Strauß: Winterlust (Winter Joy). Polka (schnell), op. 121

Johann Strauß II
Mephistos Höllenrufe (Mephisto’s Calls from Hell). Walzer, op. 101
So ängstlich sind wir nicht! (We’re Not That Worried!). Schnell-Polka, op. 413

Franz von Suppé: Ouvertüre zu Pique Dame (Pique Dame Overture)*

Carl Michael Ziehrer: Hereinspaziert! Aus der Operette „Der Schätzmeister“,
(Step Right Up! From the operetta Der Schätzmeister). Walzer, op. 518

Otto Nicolai: „Mondaufgang“ aus der Oper „Die lustigen Weiber von Windsor“ *
(Moonrise from the opera Die lustigen Weiber von Windsor)

Johann Strauß II:
Pepita-Polka, op. 138*
Rotunde-Quadrille, op. 360*
Die Extravaganten. Walzer, op. 205 *

Johann Strauß I: Indianer-Galopp. op. 111

Josef Strauß: Die Nasswalderin (The Girl from Nasswald). Polka mazur, op. 267

Johann Strauß II:
Auf zum Tanze! (Let’s Dance!) Polka schnell, op. 436*
Tausend und eine Nacht. Walzer nach Motiven der Operette „Indigo“
(One Thousand and One Nights. Waltzes after motives from the operetta Indigo)

Tik-Tak. Polka schnell, op. 365
* За първи път е част от програмата на Новогодишния концерт
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.