Деветият студиен албум на Foo Fighters - "Concrete And Gold", излиза на 15-ти септември от Вирджиния Рекърдс/Sony Music.

„Желанието ми беше да направим най-значимият като саунд албум в историята на групата. Гигантичен рок албум, но пречупен през призмата на Грег Кърстин – с неговото усещане за джаз, мелодия и аранжимент. Нещо като Motörhead версия на албума „Sergeant Pepper“ на Beatles“, казва в интервю Дейв Грол.

И подобно на пилотния сингъл от албум – „Run“, който започва нежно в бавно темпо и след това рязко преминава в тежък звук като буря“ (Billboard) включващ „мощен триумфиращ хор“ (Stereogum), албумът „Concrete and Gold“ съчетава изключително тежките рифове на Foo Fighters с хармоничната  сложност на продуцента Грег Кърстин (Adele, Sia, Pink), с когото групата работи за първи път.


Този необичаен и неочакван екип се създава след поредица от случайни събития и срещи. Преди четири години, докато Дейв Грол шофира в колата чува по радиото песента „Again and Again“ в изпълнение на бандата на Кърстин – „The Bird & The Bee“.

„Това парче направо ме отвя. Не бях чувал до момента нещо толкова софистицирано и хармонично. Песента след това ме беше обсебила месеци наред“, споделя фронтменът на групата.

Няколко месеца по-късно, Грол се среща случайно с „човека от The Bird & The Вee!“ a/k/a Грег Кърстин. Двамата бързо стават приятели, след като откриват, че имат общи музикални вкусове. Един ден Грол научава, че любимата му нова банда е пред разпадане, заради прекалените ангажименти на Кърстин като продуцент.  И докато Foo Fighters записват и издават албума Sonic Highways, с който чупят редица рекорди включително и последвалото световно арена турне, влязло в Топ 5 на най-успешните и печеливши турнета на 2015-та година, през това време

„Грег се беше превърнал в един от най-успешните продуценти в света“, спомня си Грол.

Когато назрява моментът за създаването и записването на следващия албум на групата, Дейв Грол е повече от нетърпелив да отправи нови предизвикателства пред Foo Fighters.

„Реших, че може да опитаме Грег да бъде новият ни продуцент за предстоящия проект. До този момент той никога не беше продуцирал и работил по хеви рок албум, а ние никога не бяхме работили с поп продуцент“, допълва Грол.

За микса по албума и цялата студийна работа е избран Дарел Торп, работил по албумите на Beck и Radiohead. Записите са направени в „EastWest“ студио в Холивуд.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.