Дебютното парче на Madden “Golden Light” изстреля продуцента от малкото норвежко градче Nesodden до световната сцена, превръщайки се в любима лятна песен на феновете на електронната музика по света. Песента има над 61 милиона преслушвания в Spotify, а сега Madden ни представя невероятния нов сингъл “Alive”.

Двете песни споделят позитивното настроение, но в “Alive” чуваме вокалите на Madden.

Изпълнителят записал демо на песента една нощ в Oslo, свирейки тихо на пиано и пеейки близо до микрофона, за да избегне яростта на съседите си. Тази атмосфера довела до интимното звучене на завършената песен. Вокалите му били предназначени само за насока за друг певец, който да ги запише в студио, но това, което чул в демото му харесало, и решил сам да ги изпълнява.


Поглеждайки в миналото на Madden, бихме си го представили като изпълнител на Montreux Jazz Festival, а не като електронен музикант, предоставящ ни едни от най-добрите летни парчета за 2016.

„Преди, електронната музика беше единственото нещо, с което не можех да се захвана”, припомня си Madden, напълно осъзнаващ иронията. „Събирах се с един приятел, и той постоянно ми показваше всички възможности на жанра. Заспивах със слушалки, и се събуждах с още звучаща музика. За кратко време преслушах много изпълнители.”

Madden започва да свири на пиано като малък и става толкова добър, че следва в Berklee College Of Music, а после в Rytmisk Musikkonservatorium в Copenhagen. Открива EDM след като завършва в Дания.

„Реших, че ако искам да посветя толкова голяма част от живота си на музиката, искам да правя такава, която ми дава възможност да достигна до по-широка аудитория от джаза.”

Норвежецът формира дуото Kontaktor с приятеля си Daniel Wold. Двамата се събират главно защото знанията на Wold за инженерните науки пасват точно на виждането на Madden за музика. Парчето им “Bocce Ball” печели Grant Prize на John Lennon Songwriting Contest, a момчетата са поканени да участват в мастърклас на Stargate.

Въпреки солидния си опит, Madden решава, че трябва да учи музикална продукция, за да увеличи потенциала си. В края на обучението си започва нов проект, с рожденото си име, за да допълни работата си с други артисти.

Madden посочва NAO, Сигала, Odesza и Nero като артистите, които най-много го впечатляват, и вярва в това, че се задава нова вълна от норвежки таланти като TRXD. Според него дуото ходи по стъпките на Kygo и Matoma, устремено към световен успех. Но въпреки многото норвежци, захванали се с EDM, Madden се откроява заради джаза и знанията си.

„Смятам, че това наистина ме разграничава от другите продуценти. Това, което научих от джаза, е да импровизирам. Идея, минала през ума ми за момент, може да се превърне във всичко. Този подход действа и когато пишеш песни, и когато продуцираш. Изгубвам се в необятните възможности на музиката, когато пиша.”

В момента музикантът работи над материал за предстоящ албум и концерти, и миналите му проекти вече са доказали, че го водят на прав път. Опитът и знанията му гарантират, че ще се откроява в тълпата и ще завладява нови хоризонти!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.