Точно преди 40 години излезе инструменталният албум на Жан-Мишел Жар „Equinoxe”, монументално-концептуален проект, който откри напълно нов хоризонт в музиката. Визията на албума беше с не по-малко впечатляващ дизайн, дело на култовия художник Мишел Грейнджър.

През 2018 година пионерът на електронната музика се завръща с новия си проект, озаглавен „Equinoxe Infinity“, изграден върху музикалното наследство на първия албум. Основната идея в „Equinoxe Infinity“ идва от развитието на новите технологии и изкуствения интелект и каква би била съдбата на човечеството в резултат от това. За първи път Жан-Мишел Жар избира графичната визия на албума като отправна точка за целия творчески процес.

Когато през 2017 г. Жан-Мишел Жар е отличен с медала „Стивън Хокинг“ за научна комуникация, самият проф. Стивън Хокинг споделя с него убеждението си, че ще дойде време, когато човечеството ще трябва да се премести на друга планета, ако иска да оцелее като вид.


След половин век в авангарда на световната електронна музикална сцена, Жан-Мишел Жар интегрира в новия албум част от емблематичното звучене на „класическия Жар“ заедно с нови електронни „диалогови формати“ и ритмични образци, за да създаде новата си поетична визия за бъдещето ни.

Жан-Мишел Жар

Мащабната красота в пиесата „If The Wind Could Speak“ руши стереотипа в електронната музика за роботизирана студена музика; „Robots Do not Cry“ звучи като монументална ода за електронната музика, където новият подход при смесването на различните писти и звуци срещат и прегръщат пулса на миналото. Мелотронът, един от най-старите електромеханични полифонични инструменти, придава на пиесата една допълнителна футуристична носталгия.

Композицията „Infinity“ се развива около един много силен музикален мотив, напомнящ темата на „Equinoxe Part 5“ отпреди 40 години, но създаден с помощта на най-модерната звукова продукция. „The Opening“ е може би най-епичната песен в албума, докато „Don’t Look Back“ стъпва на познатото звучене на струнните класически инструменти, но поднесени по един изключително оригинален и изненадващ начин.

“Equinoxe Infinity” – последният запис в албума е истински шедьовър от музикалния гений. Безброй семпли и звуци се сливат и хармонизират в една перфектна аудио екосистема. Галактика от контрастиращи елементи, изразяващи визията на Жар за безкрайност. Това е неговият сигнал в бъдещето, което някой ден може би ще донесе отговор на въпроса дали „Наблюдателите“ са наши приятели или врагове. „Equinoxe Infinity“ е поглед към двете възможни перспективи за бъдещето на човечеството: едната оптимистична, развиваща се и вълнуваща, а другата – мрачна и изпълнена със страх.

Албумът „Equinoxe Infinity“ излиза на дигитална версия и на физически носител. Всяка версия на албума във физически формат излиза в делукс CD издание, стандартно CD издание и винил. Допълнително за най-големите колекционери и почитатели на Жар, излиза специално издание в ограничено количество включващо оригиналния албум „Equinoxe“ и новия „Equinoxe Infinity“ във формат CD с дизайн реплика на винила + винил (180 г) + специална карта с кодове за достъп до дигиталната версия на албума + плакати и снимки.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *