Легендарният китарист, основател на бандата Van Halen – Еди Ван Хален, загуби битката с рака на гърлото. Близки до него източници споделят, че е издъхнал в болница „Сейнт Джон“ в Санта Моника, Калифорния.

Съпругата му Джани, синът му Волфганг и брат му Алекс са били до него в последните мигове от живота му. От болницата обясниха, че 65-годишният Ван Хален е имал разсейки в мозъка, което всъщност е довело до фаталния край. 

Китаристът се бори с коварната болест повече от десетилетие. За последната година той се е подложил на химиотерапия, като е бил приет в болница и заради проблеми със стомаха.


Еди, чието цяло име бе Едуард Лодевейк ван Хален, и брат му Алекс бяха основата на бандата Van Halen, през която минаха вокалисти като Дейвид Лий Рот и Сами Хейгър. Братята Ван Хален участваха във всичките ѝ 12 студийни албума, записани в продължение на над 40 години.

Неподражаемият му стил на свирене повлияе на цяло поколение китаристи, макар че самият Еди никога не се е учил да чете ноти. Вместо това е имитирал чутото.

Той беше смятан за един от най-великите рок китаристи за всички времена. Поставен е на 8-о място в класацията на сп. „Rolling Stone“ и на 4-то място в класацията на сп. „Total Guitar“ на 100 най-велики китаристи за всички времена.

През месец април 2012 година списание „Guitar World“ попита своите читатели кой според тях е най-великият китарист на всички времена. В първата по рода си класация на Guitar World, Еди Ван Хален беше избран за категоричен победител, изпреварвайки Брайън Мей от Queen в яростен двубой, завладял фен клубове, форуми и Facebook страници.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *