Италианска хеви метъл група жъне небивал успех в интернет, след като изпълни уникалната българска народна песен „Девойко, мари, хубава“ в интересен рок вариант. Нестандартната идея е на вокала на Dimmi Argus - българския музикант и композитор Димитър Аргиров.

Той е сред основателите на бандата, както и неин кръстник, тъй като името ѝ всъщност е псевдонимът, с който той е известен на Апенините. Останалите участници в италианската група са Матео Калца (соло китара), Филипо Специя (бас китара) и Андреа Касинари (ударни инструменти).

Всъщност записът е направен още през 2014 г., но едва сега набира популярност. В новата версия на „Девойко, мари, хубава“ участва и гост китаристът Пламен Узунов, който работи и по аранжимента заедно с Димитър Аргиров.


Първият изпълнител на песента „Девойко, мари, хубава“ е лекарят Константин Дурев. Той е роден през 1919 година в Широка лъка и разказва, че песента не е негова, а народна и я е научил от възрастни хора в своя край.

Д-р Дурев я записва за първи път през 1955-а година в съпровод с оркестъра на Радио София, а не на фона на традиционната гайда, защото гласът му е по-висок от популярния музикален инструмент.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.