Въпреки че вече не е между нас, Дейвид Бауи продължава да живее чрез своята музика. Един от последните хитове на гениалния британец – песента „Blackstar“, звучи в началото на сериала „Последните пантери“.

Премиерата на европейската криминална поредица в България ще бъде на 19 април (вторник) от 22:00 ч. по FOX Crime. Шестте епизода са създадени по действителни събития и разказват за формирането на организираната престъпност в Европа.

Почитателите на Бауи знаят, че „Blackstar“ е пилотният сингъл от последния му албум, излязъл дни преди смъртта му през януари тази година. Песента всъщност е написана от Дейвид специално за „Последните пантери“, а впоследствие е включена във финалния му музикален проект.


Практически това е първото парче, създадено от хамелеона на рока за филм в последните две десетилетия. Бауи получава предложението да запише основната композиция към „Последните пантери“ от режисьора на сериала Йохан Ренк.

„Искахме да заложим на икона, на емблематичен европеец. И в главите ни веднага изскочи името на Дейвид“, казва шведът, който навремето също се е изявявал като музикант.

През 90-те години Йохан Ренк записва денсхита „Here We Go“ под псевдонима Стака Бо, а по-късно партнира на Titiyo в общия им проект „We Vie“. Впоследствие започва да режисира клипове на звезди от ранга на Мадона, Крис Корнел, Кайли Миноуг, Роби Уилямс, Ол Сейнтс и Бионсе. Освен това, той режисира епизоди от сериалите „Живите мъртви“ („The Walking Dead”) и „В обувките на Сатаната“ („Breaking bad”).

Докато снима „Последните пантери“ в Черна гора, Ренк изпраща суров материал от първите два епизода до Бауи в Ню Йорк. Два дни по-късно музикантът му пише, че е харесал кадрите и го кани да се срещнат. Ренк хваща първия самолет за САЩ.

Двамата се срещат и дискутират не само сценария на сериала, а също тъмната страна на Европа, библейските аспекти на човешката същност и дори демоните от картините на Йеронимус Бош. В края на разговора Бауи разкрива, че работи по музика, която би паснала на заложените в „Последните пантери“ идеи и настроения.

Две седмици по-късно изпраща на Ренк феноменалното парче „Blackstar“. „Бях изумен от щедростта на Дейвид. Още не мога да повярвам какво се случи. Да имаме негова песен в сериала е привилегия и сбъдната мечта“, казва шведът, който също така режисира 10-минутното видео към песента и прави клипа към предсмъртния хит на Бауи „Lazarus“.

След по-малко от седмица българските зрители също ще имат честта да се докоснат до сътрудничеството им чрез сериала „Последните пантери“ по FOX Crime. Заснета във Великобритания, Франция, Сърбия и Черна гора на три езика, криминалната драма поднася заплетен сюжет, завладяващ екшън и интензивни емоции.

През погледа на главните герои, зрителите ще се пренесат в Лондон, Марсилия, Белград и Босна, ще се върнат в мрачните дни на конфликта на Балканите през 1995 г., ще станат свидетели на формирането на организираната престъпност в Европа и ще се прехвърлят обратно в съвременния свят на гангстерите и новите престъпници – тези в големите банки.

Звездите в сериала са двукратно номинираната за „Оскар“ Саманта Мортън, носителят на френската филмова награда „Сезар“ Тахар Рахим, Горан Богдан и отличеният с БАФТА и „Златен глобус“ Джон Хърт.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.