Албумите “Diva” и “Medusa”, първите два солови проекта на легендарната певица, композитор, активист и поп икона – Ани Ленъкс, ще бъдат преиздадени на винил формат на 2-ри март 2018 г. от Вирджиния Рекърдс/Sony Music.

Продуциран от Стивън Липсън и изцяло написан от самата Ани Ленъкс, дебютният солов албум „Diva“ излиза през 1992 година и става 4 пъти платинен във Великобритания с над 1.2 милиона продадени копия само на Острова.

Албумът дебютира на първо място в британския чарт и се превръща в седмия най-продаван албум за годината (1992). „Diva“ дебютира още на върха на класациите в десет европейски държави и става двойно платинен в САЩ (с над 2 милиона продадени копия). Получил изключително високи оценки от критиката, сп. Rolling Stone го обявява за „манифест на арт попа“ и го включва в класацията „Задължителни албуми на 90-те“.


През 1993 година Ани Ленъкс получава две британски музикални награди за „Diva“ в категориите „Най-добър албум“ и „Най-добра певица“. Ленъкс е номинирана и за Grammy с проекта „Diva“ в категорията ‘Албум на годината“ и печели грамофонче в категорията “Дългометражен музикален видеоклип“ за „Diva“, реализиран от утвърдения британски режисьор – Софи Мюлер. Тя е автор на някои от най-впечатляващите видеоклипове в индустрията, както и визионер и творчески директор на проектите на Шаде.

Вторият солов албум на на Ани Ленъкс – „Medusa“, също продуциран от Стив Липсън излиза през 1995 година. Албумът включва изцяло кавър версии и от него се продават над 6 милиона копия по целия свят. „Medusa“ става двойно платинен във Великобритания като дебютира на 1-во място в британския чарт и в класацията на САЩ – Билборд 200, където престоява 60 седмици.

От „Medusa“ излизат четири официални сингъла, включително и „No More I Love You’s“ (оригинално създадена и изпълнена от дуета The Lover Speaks през 1986 г.). Песента „No More I Love You’s“ дебютира на второ място в британския сингъл чарт (това е най-високо стигналият сингъл в чарта от всички солови проекти на Ленкъс) и е отличена с награда Grammy за „Най-добро вокално поп изпълнение“ през 1996 г. Песента е номинирана и в категорията „Най-добър британски сингъл” на британските музикални награди като Ани Ленъкс на същата церемония печели за втори път наградата „Най-добра британска певица”.

Освен винил премиерите на албума „Diva“ и „Medusa“, феновете на Ани Ленъкс имат още една причина да ликуват. На 04/03 на сцената на „Sadler’s Wells Theatre“ в една единствена вечер само звездата ще изнесе спектакъла „Annie Lennox – An Evening of Music and Conversation” под формата на разговор с публиката, музикално изпълнение и визуални изображения. Всички приходи от събитието „Annie Lennox – An Evening of Music and Conversation“ ще бъдат дарени на благотворителната организация „The Circle“, която тя основава в подкрепа на изпаднали в крайна бедност и нужда момичета и жени по целия свят.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.