Евтини самолетни билети

Понякога най-добрите соул изпълнители се появяват от най-неочаквани места. Родени в малкия, тих град Ланден в спокойна област в Белгия, родителите на Niels Delvaux се запознават, свирейки в местна келтска фолклорна група. От малък Delvaux е привлечен от дълбоко емоционални гласове, които му въздействат дълбоко.

„Винаги съм бил странно дете. Обичах комикси и помня, че си купих един, към който беше залепен диск – компилация от госпел и блус музиканти като Mahalia Jackson и BB King. Записвах се на касетки как пея заедно с тях, и обичах как гласа ми се губи в техните.”

Тъмната си рошава коса той оформя в перчем, което му печели прякора Delv!s още в училище. По-късно той пасва и на музиката, която започва да прави със съседа си. Тийнейджърите сформират групата The Sapiens и свирят рок класики на AC/DC и Nirvana в мазе. Гласът на Delvaux обаче не пасва на този тип музика.


„Осъзнах, че искам да извисявам гласа си повече, да го използвам като инструмент. Без да викам, докато пея – търсех нещо по-леко.”

След като завършва гимназия Delv!s прекарва година в Антверпен в музикален колеж, изучавайки джаз, и започва да открива собствения си стил.

„Обичах да слушам Aretha Franklin, Billie Holiday и Nina Simone – хора, които притежават блуса. Това е важно качество, когато пееш блус. Ако погледнете личните им истории, ще ги чуете и в музиката им. Мисля, че пея повече като жена, така че се свързвам повече с тях.”

Жаден повече за опит, отколкото за образование, Delv!s се мести в Брюксел през 2010 и се събира със стари познати от родния си град, експериментиращи с електроника – Up High Collective. Те му предлагат да запише вокалите за тяхна песен, а той се прибира направо вкъщи, и на един дъх записва песента на лаптопа си.

Така се появява песента “Blend” с хипнотизиращия глас на Delv!s, в която го чуваме за пръв път – хладен, отпуснат, и същевременно директен и силно въздействащ.

„Експериментирах с много неща, с диджеи и други музиканти, за да стана по-добър. Гонех тази амбиция.”, сподели музикантът.

Влиятелният DJ Giles Peterson е впечатлен от песента и я издава през лейбъла си Brownswood, а по-късно тя става страхотен хит в Белгия. Delv!s придружава Up High Collective на турне, на което подгряват Aloe Blacc, и това е първото му турне.

„Бяхме доста притеснени и правехме много грешки, но беше добро преживяване, и научихме много.”

Връщайки се в Брюксел, музикантът работи в бар, когато чува “Blend” по радиото. По случайност, друга изгряваща белгийска соул звезда е в същия бар. Selah Sue е впечатлена, когато осъзнава, че момчето, което й сервира, е същото, като момчето с невероятен глас по радиото. „Не вярваше, че съм аз.”, споделя Delv!s.

Младата певица познава таланта и настоява Delv!s незабавно да се свърже с мениджъра й, който подписва с певеца. След това Delv!s подгрява Selah Sue по концерти, и се присъединява на сцената за изпълнение на песента “Please”, в чийто запис участва Cee Lo Green.

Заради друг завой на съдбата, музикантът се оказва в една квартира с младия DJ и продуцент Title в Брюксел. Двамата записват “Sidechain Reaction” – песен, която напълно се трансформира с гласа на Delv!s. Опиянен от успеха си, той сформира група от 7 музиканти, опитвайки се да подражава на огромната енергия, която вкарва James Brown, и с бандата подгряват британската сензация John Newman.

„Смятам че правенето на музика в миналото е било по-романтично, когато всички музиканти се съберат заедно, за да творят. Но моята група ме вдъхновява да вдигам нивото на музиката си. Когато сътворим нещо, което ни харесва и с което сме щастливи, това си личи и в музиката.”

Вече положил стабилните основи на кариерата си, 29-годишният белгиец е готов да изгрее. За дебютното си ЕР към Because Music, Delv!s обединява усилия с френския текстописец Maxime Tribèche, с който създават музика, изкарваща на преден план любовта към соул и джаз музиката, и диско-фънк енергията на песните на Michael Jackson и Quincy Jones от осемдесетте. Магията в студиото, по време на записите, е осезаема.

„Maxime ме накара да пея в много висока тоналност, което накара думите просто да се леят. Бях подготвен да пея, както никога досега.”

От песента “Come My Way” блика новооткритата му енергия.

„Не искам правенето на музика да стане скучно за мен, монотонно. А да опитам нещо ново за този запис, беше много забавно.”

Delv!s е готов да покаже душата си на света:

„Просто искам да правя хубава музика. Това е единствената ми цел.”
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.