Дейвид Дауър е австралийски пианист, който обича България. Впрочем, той толкова обича България, че новият му албум „There Are No Stars“ („Няма звезди“), който излезе на 15 ноември тази година, включва пет български гост-изпълнители, включително фолклорен хор и кавал!

Дейвид Дaуър обикаля България ежегодно през последните три години, правейки дълги турнета из страната заедно със своите колеги музиканти – Люк Фаулър (бас китара) и Мат Фишър (барабани), с които формират David Dower Trio. През 2018 година триото направи седем концерта из страната, като една от по-големите изяви бе на сцената на Международния джаз фестивал в Банско. Последва запис на албум в София и заглавието дойде някак естествено – албумът се казва „Създаден в София“.

През лятото на 2019 година триото се завърна в България, за да направи цели 11 концерта, включително на два големи фестивала – “Джаз в Бургас“ и „Дикси Джаз Фест“ във Велико Търново. За новия си албум Дейвид реши да си сътрудничи с редица невероятно талантливи местни музиканти в България.

Гости в албума на триото са Живко Василев на кавал, джаз певицата Весела Морова и фолклорните певици Райна Василева, Пирина Христова и Габриела Миланова. Резултатът е смес от българска и австралийска музика, което я прави много интересна за слушане. Дейвид дори е написал парче в стила на българската фолклорна музика, наречено „Лето иде“. То е израз на неговата привързаност към страната.

„Този албум се опитва да улови комбинацията от топлина, страст, меланхолия и искреност, наблюдавани в българската традиционна музика, и след това да го оформи чрез моя собствен музикален обектив. Това е моята пощенска картичка от България, в която пише, че вече искам да се върна“, споделя Дейвид.

David Dower Trio ще се завърне в България през юли 2020 година, за да представи „There Are No Stars“ на живо. Албумът вече е наличен във всички стрийминг платформи.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *