Канадският певец Брайън Адамс се включи в бойкота на хомофобските американски щати, пише АФП. Рокаджията, който по-късно през тази година ще посети и България, отмени свой концерт в щата Мисисипи, плануван за 14 април.

Причината е противоречив нов закон в щата, който миналата седмица беше подписан от републиканския губернатор Фил Брайънт и ще влезе в сила на 1 юли. Нормативният акт позволява на работодателите и държавните служители да отказват наемането на гей хора или бракосъчетаването на еднополови двойки, ако сексуалната ориентация противоречи на религиозните разбирания на човека във властова позиция.

Адамс заяви, че „не може с ясно съзнание да свири в щат, където определени хора са лишени от гражданските им права заради сексуалната им ориентация”.


Певецът се присъедини към активистите, които искат премахване на „изключително дискриминационния” закон. Подобни противоречиви закони се появиха в няколко американски щата, след като през юни миналата година Върховният съд в САЩ легализира гей браковете. Миналия петък друг легендарен рок певец, Брус Спрингстийн, отмени свой концерт в Северна Каролина.

Причината е тамошен закон, който задължава транссексуалните хора да ползват тоалетните, съответстващи на пола в акта им за раждане. Спрингстийн определи отмяната на концерта като най-доброто, което може да направи срещу „тези, които продължават да ни бутат назад, вместо напред.”

Освен музикални артисти, бизнес корпорации също призовават Мисисипи и Северна Каролина да премахнат спорните закони.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.