Гениалният канадски музикант, композитор, поет, белетрист - Ленард Коен, е готов с новия си студиен проект, озаглавен „You Want It Darker”. Албумът ще излезе на 21-ви октомври от Вирджиния Рекърдс/Sony Music.

Малцината привилигировани, които са чули албума, го описват като „шедьовър“ и „класически Коен“, а 82-годишният творец не спира да ни изненадва и вдъхновява. „You Want It Darker“ е най-новата глава в изключителното музикално наследство на Ленард Коен – 14-ти студиен албум, продуциран от сина на Маестрото, Адам Коен.

Новият албум се издава и маркетира глобално от Sony Music Entertainment (Columbia Records), звукозаписната компания, за която Ленард Коен записва в продължение на пет десетилетия.


Ленард Коен е една от живите легенди на съвременната популярна музика и култура: композитор, музикант, поет, писател, певец и художник. Песните му докосват и влият върху милиони хора по света вече повече от 60 години. В творчеството му – музикално, литературно и визуално – се преплитат темите за духовността, романтиката, религиите, политиката. Ленард Коен е вдъхновител на огромен брой артисти и писатели, продал е над 20 милиона копия от албумите си и е публикувал 12 книги. Последната му книга е ‘Book of Longing’, която излиза през 2006-та година и достига #1 в класацията за продажби на книги в Канада „Hardcover Fiction Books”.

Влиянието на Коен върху музикалната и театрална световна сцена е безценно. Когато е въведен в залата на славата през март 2008-ма година, американският музикант и автор Лу Рийд го обявявява „като най-високият и влиятелен ешелон сред композиторите”. Песните на Ленард Коен са интерпретирани от стотици артисти включително Боб Дилън, Нина Симон, Джони Кеш, Лу Рийд, Тори Амос, Ник Кейв, Хари Белафонте, Руфус и много други. Трибют албуми в чест на Ленард Коен се издават в редица страни по света като Франция, Норвегия, Канада, Испания, Швеция, Чехия, Южна Африка и САЩ. През 2008-ма година песента „Hallelujah“ се превръща в най-бързо продавания сингъл в дигитален формат в цялата музикална индустрия в три различни версии – в оригиналното изпълнение на самия автор и в интерпретациите на Джеф Бъкли и победителката от X Factor – Александра Бърк. Песни на Ленард Коен са включени в редица филми и телевизионни сериали като Watchmen, The Passion of The Christ, Natural Born Killers, The Wonder Boys, Pump Up The Volume, Secretary, The West Wing и други.

Ленард Коен е носител на множество награди и призове в кариерата си като последната е Glenn Gould Prize (Канада, 2011) за изключителен принос в развитието на световното изкуство. В периода 2008 – 2010 година, Коен изнася забележителен цикъл от концерти, определени като истинско духовно изживяване” включващо 247 концерта в 31 държави и 2 милиона публика. Британският ежедневник „Daily Telegraph” казва, че „..всеки концерт на Ленард Коен е забележителна вечер на музиката”, а BBC заявява, че „Музиката и гласът на Ленард Коен идва от свръхестествена сила…”

Ленард Коен е роден през 1934 година в Монреал в англоезично еврейско семейство. Публикува първата си стихосбирка през 1956 година, а първия си роман през 1963 година. Ранните песни на Коен, много, от които са включени в албума от 1967 година „Songs of Leonard Cohen“, са силно повлияни от централноевропейската народна музика. През 70-те години песните му са повлияни от звученето на кабаретната и уърлд музика. През 80-те години високият му баритонов глас постепенно се измества към по-ниските регистри (бас баритон и бас), като в песните често използва акомпанимент от синтезатори и женски беквокали.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.