С концерт на голямата Елена Башкирова на 23 май в зала “България” от 19.00 ч. се открива тазгодишното 48-мо издание на Музикалния фестивал "Софийски музикални седмици". Фестивалът се провежда под партонажа на Президента на Република България г-н Румен Радев, a организатори на събитието са Министерство на културата, Столична община и Софийска филхармония - домакин на бляскавото събитие.

На 23 май в програмата ще чуем произведения от: Веселин Стоянов – Празнична увертюра, Бетовен – Концерт за пиано №3 и Дворжак – Симфония № 9. Диригент ще бъде темпераментният Хайме Мартин от Испания, който след дългогодишна музикална кариера като флейтист прави и забележителна кариера на диригент. Солист ще бъде самата Елена Башкирова, която заедно с оркестъра на Софийска филхармония ще ни доставят удоволствието да се насладим на концерт, какъвто рядко можем да чуем у нас.

Билети за гостуването на Елена Башкирова на 23 май от 19.00 ч. в зала “България” се продават на касата на Софийска филхармония в зала “България” и в системата на eventim.bg. Могат да се закупят още от Билетен център в НДК, Билетна каса на “Арена Армеец”, Orange, бензиностанции OMВ, Български Пощи и магазини “Технополис”. Цената им е от 20 до 50 лв.


Удивителната Елена Башкирова е “впечатляващ модел за подражание като пианист, който одухотворява всеки звук и го дарява с живот”, пише за нея „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Родена в Москва, тя е дъщеря на един от корифеите в руската клавирна школа – големият музикант и изключителен педагог – Дмитрий Башкиров. Той е и неин педагог в Московската консерватория “Чайковски”, която тя завършва с отличие през 1978 г.

През 1988 г. Елена Башкирова заминава за Израел, където по-късно основава и е артистичен директор на Jerusalem International Festival of Chamber Music /Международен фестивал за камерна музика в Йерусалим/. “Камерната музика e душата на музиката” – не веднъж споделя емоционално Елена Башкирова и явно е, че това е нейната страст.

С почти 20-годишна традиция в Израел на този фестивал се представят едни от най-добрите световни камерни състави. С времето фестивалът се превръща в “пътуващ” ансамбъл, който неведнъж гостува на сцените в Берлин, Париж, Лондон, Виена, Дюселдворф, Ню Йорк и други. Елена Башкирова е основател и на Metropolis фестивал в Берлин, Германия.

Хайме Мартин от Испания е активен диригент едва от 5 години, но вече е работил със значителен брой класни оркестри, сред които: Лондонски филхармоничен оркестър, Филхармоничен оркестър на Френското радио, Кралският шотландски национален оркестър, Симфоничен оркестър на Сао Пауло, Камерен оркестър Лозана, Национален оркестър на Лион, Пекински симфоничен оркестър и други. От 2013 г. той е Артистичен директор на Международният фестивал “Сантандер”.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.