Луксозна книга-албум на фотографа Христо Русев и филм на журналиста Георги Тошев подгряват 50-тия рожден ден на най-известния български цигулар в света Васко Василев.

Виртуозът избра родния си град София за място на купона, който ще започне с концерт на 14 октомври в столичния клуб Joy Station и ще премине в импровизирана премиера на книгата, издадена от Книгомания и включваща уникални фотографии от сцената, градове, бекстейдж по време на турнета в Испания, Великобритания, Япония и България.

Две години фотографът Христо Русев придружава Василев по време на негови пътувания. По същото време журналистът Георги Тошев решава да включи Василев в новата си поредица „Децата на Другата България“.


Васко напуска родината на 9 години, заминавайки за Москва учи цигулка при прочути педагози. Какво се случва през годините с талантливото момче ще разкаже новият епизод от новата поредица „Децата на Другата България“ тази събота, 10 октомври от 12:30 часа по bTV.

През 1988 година Василев печели 3-те най-големи международни конкурса за цигулка – „Жак Тибо” в Париж, „Карл Флеш” в Лондон и „Паганини” в Италия. Същата година се премества и установява в Лондон, където продължа обучението си е Кралския музикален колеж.

Между 19 и 21 г. възраст е гост концерт-майстор на Лондонския Симфоничен Оркестър и Лондонската Филхармония. На 21 г. печели титлата „Суперсолист” на Лионската Опера във Франция. На 23 г. става най-младият и първи концерт-майстор на Кралската опера в Лондон, където работи и до момента и като творчески продуцент.

Създател е на формацията „Лауреат”, в която влизат различни музиканти, носители на престижни международни награди. С тях участва в множество концерти и записи на различни продукции.

През годините е работил и записвал с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Валери Гергиев, Лучано Павароти, Стинг, Рони Уудот, Rolling Stones, Зукеро, Лили Иванова, Ванеса Мей, Пако Пеня, Erasure, както и има голям репертоар филмова музика.

Василев има издадени 10 албума, една биография и сега луксозна книга албум от Книгомания. Премиерата ще бъде на концерта за неговия рожден ден в столичния клуб JOY station на 14 октомври.

Тази събота зрителите на bTV от 12,30 часа ще видят филма на Георги Тошев и Христо Русев „Светът на Васко Василев“ в новата поредица „Децата на Другата България“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *