На 21-ви януари (събота) от 19 ч. в Камерна зала България, "София квартет" ще изнесе първия си концерт за 2017 година. В програмата ще чуете изпълнения на квартет KV 499 №7, ре мажор от Моцарт и квартет оп. 168, си-бемол мажор от Шуберт. Ето какво споделя виолистът и доайен на квартета – Валентин Геров, в разговор преди концерта.

Моцарт – квартет KV 499 №7, ре мажор и Шуберт – квартет оп.168, си-бемол мажор, защо?

А защо не? Светът има нужда от повече Шуберт и Моцарт.


Ако бяхте квартет на запад, със сигурност щяхте да се радвате на много по-широка популярност и успехи. Как си обяснявате това? И натъжава ли Ви?

Хората се интересуват от класическа музика в развитите общества – там, където образованието е приоритет, а следователно и културата. Двете вървят ръка за ръка. Натъжава ме, разбира се. В „София квартет“ са едни от най-добрите български инструменталисти. И вместо лицата ни да са на първа страница на вестниците, последните тиражират чалга певици. Рядкост е да видиш информация за класически концерти и по телевизиите. Разбирам, че може би новината няма да е скандална, твърде вероятно е и да не е интересна за аудиторията. Но защо? Защото нивото на образование в страната е ниско, липсва подготовката за тази музика от ранна детска възраст. Как да очакваме да има хора на концертите?!

Какво Ви мотивира да продължавате да свирите?

Бихме били много щастливи да станем свидетели на нова аудитория от зрители. Признателни сме за подкрепата на постоянната публика на квартета. Но всъщност честният отговор тук е … музиката. Ние я възприемаме като мисия. Да я запазим, да я дообогатим с изпълненията си. За нас е качеството на изпълнението е от изключителна важност. Затова и репетициите ни са на живот и смърт. Фактът, че сме живи, говори за това, че сме много добри. И скромни, разбира се.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.