Театър на балета на Борис Ейфман пристига за първи път в България, само с една постановка в София – на 23 октомври в зала 1 на НДК. Гастролът у нас е с постановката „Евгений Онегин“.

Балетът „Евгений Онегин“ е по едноименния роман в стихове на А. С. Пушкин. Музиката в постановката е необичайно, но умело съчетание на класически творби на Пьотър Илич Чайковски с рок музиката на Александр Ситковецкий.

Спектакълът е с безкомпромисна класа във всички компоненти: музика – рок и класика, визия – авангардни костюми, ефектно осветление и мултимедия, блестяща, уникална хореография.


В балета „Евгений Онегин“ великият хореограф Борис Ейфман пренася героите на Пушкин в наши дни, в драматични и екстремни ситуации, в които старият свят се разпада, а животът диктува нови правила.

„Този експеримент беше необходим за мен, за да си отговоря на въпросите: Каква е руската душа днес? Запазила ли е идентичността и привлекателността си? Как биха могли, героите от романа да променят съдбата си днес?“, споделя Ейфман.

Изборът на романа в стихове наречен „Енциклопедия на руския живот“ на А. С. Пушкин не е случаен. Романът вълнува и днес с удивително точния архетип на руския характер за своето време, с поетичните образи на руската душа – загадъчна, непредсказуема и чувствена.

Балетния театър на Борис Ейфман е с 42-годишна история. Световната критика определя балета като „Уникален балетен театър, стил и вселена“, а Борис Ейфман като „Страхотен театрален магьосник“ и „Един от водещите хореографи в света за всички времена“.

Трупата е с гастроли по целия свят.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *