На 28 април в зала “България” ще станем свидетели на един специален и необикновен концерт с творчеството на великия и обичан италиански композитор Дажокомо Пучини.

В програмата ще звучат рядко изпълнявани негови симфонични произведения, а гвоздеят без съмнение, ще бъде първата му опера – едноактната “Вилиси” („Самодиви“). Младият Пучини я пише през 1883 г, когато е само на 25 г., но още тогава впечатлява с драматизма заложен в нея, с изкусните мелодични линии и с яркото звучене на оркестъра.

Премиерата на “Вилиси” е през 1884 г. в Teatro dal Verme в Милано, а повечето български меломани ще се срещнат с нея сега за първи път.


Специално за концерта на 28 април в зала “България” пристига един от най-видните европейски оперни диригенти – Масимилиано Мурали. Заедно със софийските филхармоници и НФХ „Светослав Обретенов“, удостоен преди дни с отличието „Музикант на годината“, на сцената ще бъдат неповторимият световен баритон Кирил Манолов и неговите прекрасни сценични партньори – сопраното Таня Иванова и тенорът Милен Божков.

Джакомо Пучини

В специалния концерт Джакомо Пучини ще прозвучат „Хризантеми“ за струнен оркестър, Интермецо из второ действие на операта „Манон Леско”, Скерцо, Симфонично капричио и едноактната опера „Вилиси“.

Билетите за концерта са на цена от 30 до 50 лв. и се продават на касата на Софийска филхармония в зала “България”, в системата на eventim.bg и в партньорската мрежа – в Билетен център в НДК, Билетна каса на “Арена Армеец”, Orange, бензиностанции OMВ, Български Пощи и верига магазини “Технополис”.

Джакомо Пучини е най-изпълняваният оперен композитор в света. Мнозина го нареждат пред Вагнер и Верди, а според списание „Opera America” от десетте най-изпълнявани опери в света четири са на Пучини: „Бохеми”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай” и „Турандот”.

Композитор и драматург, който не само познава тънкостите на сценичните закони, но умее и виртуозно да изгражда драматургичното развитие на музикалният материал. Блестящ оркестратор, Пучини влага в оркестровата партия чертите на истинския симфонизъм от края на ХIХ век.

Тази пролет Софийската филхармония ни дава уникалната възможност да опознаем големият майстор и като симфоник, да се насладим на неговата първа опера „Вилиси“, както и на други рядко изпълнявани негови творби. В петъчната вечер на 28 април точно в 19.00 ч. ще се потопим във вълшебният свят на Джакомо Пучини.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.