Петнадесет години, след издаването на студийния запис на рок операта „Нострадамус”, най-продаваната творба от български автор за всички времена ще получи своята дългоочаквана премиера на 18 и 19 ноември на сцената на Държавна опера - Русе. Премиерата съвпада с 450-годишнината от смъртта на френския пророк Мишел де Нострадамус.

Либретото на рок-операта “Нострадамус“ е базирано на живота и предсказанията на великия пророк. То разказва за трагичната кончина на семейството му, което загива в чумната епидемия, докато Нострадамус е бил на път, лекувайки други болни.

Конфликтът между Нострадамус и главния Инквизитор изпъква на преден план, както и любовта на Нострадамус и втората му съпруга Ан Гемел. Катерин де Медичи – кралицата закриля предсказателя и го спасява от сигурна смърт. Засегнати са и най-важните му предсказания – тези за Антихристите, смъртта на Анри II, двете Световни войни и Краят на света.


В ролите в рок-операта „Нострадамус“ на Николо Коцев, наричана от световната критика „крайъгълен камък в жанра“ са: звездните гласове на Александър Атанасов в ролята на Нострадамус, Звезди Керемидчиев – Инквизитора, Амалия Ненова – Ан Гемел и Катерин де Медичи и международното участие на – Томас Викстрьом, Бьорн Лодин и Мехмет Кая. Разказвач в текст ще бъде актьорът Ненчо Балабанов.

Мащабната постановка, със сценография и костюми, които ще ни пренесат в средновековието е с участието на оркестъра, хора и балета на Държавна Опера – Русе, рок група Кикимора и гости. Диригент – маестро Найден Тодоров!

Операта Nikolo Kotzev’s Nostradamus бе издадена на двоен диск през 2001 г. и пожъна бляскави отзиви в световната преса. Албумът продаде над 50 000 копия на няколко континента.

Между оригиналните участници бяха имена като Глен Хюз, Джо Лин Търнър, Алана Майлс, Дуги Уайт, Йорн Ланде и др. В ритъм секцията участваха музикантите от Юръп Иан Хаугланд, Мик Микаели и Джон Левен.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.