Зала 42 е най-новото арт пространство, което Националният дворец на културата открива. То ще обогати широката палитра от нови територии за култура, които Дворецът създаде през последните две години. Откриването е на 25 май от 19:30 часа и ще събере културния елит на София.

Гостите ще се насладят на джаз концерт на едни от най-известните български музиканти – Веселин Веселинов – Еко (контрабас) и Милен Кукошаров (пиано). Двамата ще изпълнят и парчета от съвместния им проект „ImproviSatie“ по произведения на френския композитор Ерик Сати – ярък представител на авангардната музикална сцена на 20 в.

На гостите ще бъде поднесен специален арт коктейл „42“, а по масите и стените на залата ги очакват 42-ри страници от емблематични книги, сред които „Пътеводител на галактическия стопаджия“, „Малкият принц“, „Сонетите на Шекспир“, „Махалото на Фуко“ „Невидимите кризи“ и др.


През годините помещението на Зала 42 претърпя различни метаморфози, последно беше нощен клуб, но сега се превръща в място, предназначено да развива културния живот в столицата. Така Зала 42 се вписва в поредицата от нови културни пространства на Двореца, създадени от новия мениджмънт начело с Мирослав Боршош – „Перото“, Театър „Азарян“, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, обновеното кино „Люмиер Лидл“.

Залата съчетава нетрадиционна атмосфера и модулно обзавеждане, което позволява различни импровизации в реорганизиране на пространството за всякакви формати. Уникалната мини-сцена е подходяща за широк спектър от културни събития – концерти, изложби, литературни четения, пърформанси, акции, както и за бизнес – форуми, лекции и обучения.

Зала 42 има външен вход, който се намира от страната на едно от знаковите места за срещи в София – пилоните откъм бул. „Витоша”.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.