Няколко са музикалните събития, които предизвикват такъв огромен интерес в световен мащаб, както традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Под палката на най-именитите диригенти, Виенският филхармоничен оркестър отбелязва новата година с празничен концерт сред великолепната атмосфера на Златната зала в Музикферайн. Концертът се излъчва в над 90 държави по целия свят и събира повече от 50 милиона телевизионнни зрители.

На 01.01.2018 г. зад диригентския пулт за пети път ще застане маестро Рикардо Мути (1993, 1997, 2000 и 2004). Заедно със Зубин Мета, Рикардо Мути е с най-много опит в дирижирането на новогодишния концерт след ерата на Лорин Маазел. Творческите отношения между Мути и филхармонията датират от 1971 година от фестивала в Залцбург и продължават вече 47 години с повече от 500 концерта. Тази специална връзка между Рикардо Мути и оркестъра беше отбелязана през 2011 година с обявяването на почетното членство на диригента във Виенската филхармония.

С ежегодния си новогодишен концерт, Виенската филхармония отправя своя музикален поздрав към публиката и дава послание за надежда и мир към света. Записите от това паметно събитие са сред най-обичаните албуми от почитателите не само на класическата музика. В духа на събитието – музиката да е достъпна до максимално широк кръг хора – Sony Classical и Вирдижиня Рекърдс ще издадт концерта на всички възможни формати: на 2CD (международна премиера: 5 януари), DVD и Blu-Ray (26 януари), винил (16 февруари) и цял видео продукт в дигитална версия (16 февруари).


Рикардо Мути
Роден през 1941 година в Неапол (Италия), Рикардо Мути е част от титаничната плеяда велики диригенти на ХХ-ти век наред с Клеменс Краяс, Херберт фон, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Зубин Мета, Николаус Харнонкурт, Пиер Булез, Сейджи Озава и други. По време на изключителната си кариера като диригент, Рикардо Мути дирижира всички най-реномирани и емблематични оркестри в света: от Берлинската филхармония до Симфоничния оркестър на Баварското радио, от Филхармонията на Ню Йорк до Националния оркестър на Франция. Близките професионални отношения между Мути и Виенската филхармония продължават почти 50 години, той е сред най-канените диригенти от филхармонията и получи почетния Златен пръстен на оркестъра, специално признание, с което са били отличени малцина диригенти. Рикардо Мути бе поканен да дирижира юбилейния концерт по повод 150-годишнината на Виенската филхармония, както и традиционните новогодишни концерти през 1993, 1997, 2000 и 2004 година. Записът на концерта от 2000-та стана е сред най-популярните издания и за по-малко от месец абумът регистрира златен статус на продажби.

През септември 2010 година Рикардо Мути стана музикален директор на Чикагския симфоничен оркестър и беше обявен за „Музикант на годината (2010) от най-престижното списание за класическа музика в САЩ – Musical America. В кариерата си Рикардо Мути е носител на множество отличия и награди. Той е „Кавалер на Големия кръст на Ордена на Италианската Република“, носител е на Ордена на Почетния легион на Франция, връчен му от Президента Никола Саркози, на Ордена на Британската империя, връчен му лично от Кралица Елизабет II и други. През 2011г. Рикардо Мути получава две награди Грами, отличен е с наградата Birgit Nilsson за изключителен принос в оперното изкуство, престижното испанско отличие „Наградата на принцесата на Астурия“ за принос в изкуството и други.

Традицията на новогодишния концерт е поставена в далечната 1939 година от Виенската филхармония и диригента Клеменс Краус, наследен през 1955 г. от Вили Босковски, който дирижира концерта в продължение на 25 години до 1979 година. Списъкът с диригентите, които застават зад пулта на всяко издание на „Neujahrskonzert” включва най-прочутите и утвърдени имена от концертния подиум. През 1959 година е първото телевизионно излъчване на новогодишния концерт.

С ежегодния си новогодишен концерт, Виенската филхармония отправя своя музикален поздрав към публиката и дава послание за надежда и мир към света. Записите от това паметно събитие са сред най-обичаните албуми от почитателите не само на класическата музика. В духа на събитието – музиката да е достъпна до максимално широк кръг хора – Sony Classical издава концерта на всички възможни формати: на 2CD (международна премиера: 5 януари), DVD и Blu-Ray (26 януари), винил (16 февруари) и цял видео продукт в дигитална версия (16 февруари).

2018 New Year’s Concert (Новогодишен концерт 2018) – Програма:

Johann Strauß II: Der Zigeunerbaron: Einzugsmarsch
The Gypsy Baron: Entrance March
Josef Strauß: Wiener Fresken op. 249*
Viennese Frescoes
Johann Strauß II: Brautschau op. 417*
Bridal Parade
Johann Strauß II: Leichtes Blut op. 319
Light of Heart
Johann Strauß I: Marienwalzer op. 212*
Maria Waltz
Johann Strauß I: Wilhelm Tell Galopp op. 29b*
Franz von Suppé: Boccaccio Overture*
Johann Strauß II: Myrthenblüten op. 395*
Myrtle Flowers
Alphons Czibulka: Stephanie-Gavotte op. 312*
Johann Strauß II: Freikugeln op. 326
Magic Bullets
Johann Strauß II: Geschichten aus dem Wienerwald op. 325
Tales from the Vienna Woods
Johann Strauß II: Festmarsch op. 452
Festival March
Johann Strauß II: Stadt und Land op. 322
Town and Country
Johann Strauß II: Un ballo in maschera op. 272
Ein Maskenball · A Masked Ball
Johann Strauß II: Rosen aus dem Süden op. 388
Roses from the South
Josef Strauß: Eingesendet op. 240
Letter to the Editor

* Произведенията, отбелязани с * се изпълняват за първи път в програмата на Новогодишния концерт.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.