След успеха на галаконцерта “Женските гласове на България” в престижната зала Cité de la musique в Страсбург, посветен на Българското европредседателство, спектакълът ще бъде показан в нов вариант в Берлин на 24 май, Деня на славянската писменост и култура.

“Не очаквахме такъв възторжен прием, защото публиката беше предимно от чужденци – дипломати, хора, изкушени от музика, доста претенциозна и взискателна аудитория”, каза Нина Николина.

Певицата дебютира като музикален продуцент. Тя е подбрала изцяло репертоара на “Магическите гласове на България”, а заедно с Ема Константинова, Любомира Костова и Георги Тошев участва в създаването на музикалния спектакъл.


“Женските гласове на България” е част от културната програма на Българското председателство, а концертният формат е създаден по предложение на Диана Игнатова , директор на Българския културен институт в Париж.

Спектакълът има за цел да разкаже и покаже вокалното и музикално разнообразие на страната ни в различни жанрове – традиционно пеене, хорово, църковно –славянски песнопения, опера и смесването на народна музика с модерен бийт.

Новата формация “Магическите гласове на България” събира някои от най-гласовитите певици на народни песни като Александра Борисова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева, Таня Първанова, Еличка Кръстанова.
Нина Николина се представя и с друг свой популярен проект “Пендара етно проджект”, в който народната музика се среща със съвременната електронна сцена. Там певицата си партнира с известния перкусионист и композитор Калин Вельов. За концерта в Берлин екипът подготвя изненади.

“Ще заложим много повече на ритмичните песни, ще има вокално разнообразие, ще представим различни фолклорни области на България”, разказва Нина Николина.

В концерта отново задочно чрез специални видеа участват световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан, които са записали специални приветствия към публиката.

“Природата „диша“ в песента, в звуците, в реденето на думите. Родопската песен носи мекотата на Родопите – планината, в която се вярва, че е роден легендарният певец Орфей. Красивата, родопска песен „Излел е Дельо хайдутин” е българското „космическо” послание, избрано сред множество други музикални предложения да представи земната цивилизация. През 1977 г. златната плоча на Вояджър отлита и там е и тя, българската песен, съзвучна с Космоса”, разказва консултантът на спектакъла доц. д-р Веселка Тончева от БАН.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.