Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 30 юни от 20:00 часа в зала 1, в изпълнение на Кралски Концертгебау Оркестър – Амстердам. Концертът е първото гостуване, в пълен състав, на световноизвестния оркестър в България, като част от турнето „RCO meets Europe“. Поводът е юбилея на оркестъра и 100 години от края на Първата световна война. Още през 2016 г. Кралският Оркестър стартира концертната си обиколка в Европа, посещавайки всички 28 държави-членки на Европейския съюз, в продължение на два и половина концертни сезона.

Като част от проекта Side by Side, който приобщава млади музиканти към високата класа на оркестъра, в концерта на 30 юни ще се включи Младежка филхармония „Пионер“ в изпълнението на увертюрата „Дон Жуан“ от Моцарт. Младите български музиканти ще бъдат подготвени предварително от своя диригент Любомир Денев-младши, преди да застанат на сцената рамо до рамо до опитните си колеги от Концертгебау под палката на маестро Даниеле Гати. Програма включва още Концерт за цигулка в ми минор, опус 64 от Менделсон със солист Веско Ешкенази и Седма симфония на Бетовен – специален комплимент към българската публика, вместо предвидената в програмата на европейското турне Втора симфония от Бетовен.

След поразителния си дебют през април 2004 г., Даниеле Гати е редовен гост на Кралския Концертгебау Оркестър – Амстердам. През първите си сезони като главен диригент, той играе важна роля в избора на програмата за турнето „RCO meets Europe“. Бил е музикален директор на Националния оркестър на Франция (Orchester National de France), на Кралската филхармония (1996-2009), главен диригент на Оркестъра на Националната академия на изкуствата „Санта Чечилия“ в Рим (1992-1997), главен гост-диригент на Кралската опера „Ковънт Гардън“ (1994-1997), музикален директор на Театро Комунале (Teatro Comunale) в Болоня (1997-2007) и главен диригент в Операта в Цюрих (2009-2012). Маестро Гати е един от малкото италиански диригенти, които някога са били канени на фестивала в Байройт, където той дирижира операта „Парсифал“ на Вагнер през няколко поредни години (от 2008 до 2011).


Билетите за концерта вече са в продажба на касите на Билетен център – НДК на цените от 50, 70, 90, 110, 130 и 150 лв. Има и 20% намаление от всеки ценови пояс за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение. Резервации могат да бъдат правени през онлайн платформата на НДК.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.