По покана на Degris Events, Националният балет на Русия „Берёзка” ще изнесе 3 спектакъла в България: 7 декември - Варна, 8 декември - Бургас и 9 декември - София. В двучасовите постановки „Берёзка” разказват в танц руска народна приказка. Хореографията, музиката, актьорското майсторство и костюмите са подчинени на руската култура и душевност.

Ансамбълът пристига в България с 55 танцьори, автентични руски костюми – ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Жените съчетават класическа елегантност и собствен чар. Те са нежни и тихи. Техният свят е спокоен, мирен, хладнокръвен, невъзмутим. Мъжките танци се отличават с енергичност и акробатични движения.

beryozka-2


Националният балет на Русия „Берёзка” е създаден през 1948 г. в сърцето на руските сценични и изящни изкуства – Москва. Основател на трупата е Надежда Надеждина, която световната критика определя като „Безусловно един от най-талантливите хореографи на нашата епоха, а хореографията и, като шедьовър на вкус, мисъл и естетика“.

Експерт в руското народно творчество, Надежда Надеждина успешно комбинира класическия балет и руските народни танци. Хореографията и на женския танц (по мотиви на руската народна песен „Во поле березонька стояла”) с необичайната „плаваща” стъпка се превръща в запазена марка на ансамбъла и вече 70 г. задържа вниманието на милиони зрители на 5 континета. С „плаваща“ стъпка, танцьорите от „Берёзка” са изминали разстояние, по-голямо от това на земния екватор.

beryozka-3

Светкавичният успех на ансамбъл „Берёзка” е отразен от чуждестранната преса, още по времето на Студената война като „Огнена сензация и изкуство, което пробужда – вяра, доброта, човечност”. © Меломан.бг | Музиката на твоя живот е медиен партньор на спектаклите.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.