В най-празничното време от годината, Мира Кацарова ще представи проекта Time After Time. На 2 декември в залата на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив тя ще изпълни едни от най-вълнуващите песни, устояли на времето, заключили в себе си послания, които звучат с еднаква сила десетилетия по-късно.

Всички композиции в празничния концерт ще звучат различно, в изпълнение на джаз трио, брас секция, китара и струнен квартет. Новите аранжименти за събитието са създадени от Мирослав Турийски. Освен Мира и Миро на сцената ще бъдат Младен Димитров (перкусии), Веселин Веселинов Еко (контрабас), Николай Карагеоргиев (китара), Димитър Льолев (саксофон), Мартин Ташев (тромпет). Въздействието на подбраните в програмата песни ще бъде допълнено от финия звук на струнните инструменти.

Проектът е озаглавен по едноименната песен, изпълнена в началото на 80-те години на XX век от американската певица Синди Лоупър. Малко след появата на Time After Time, тя вдъхновява Майлс Дейвис за създаването на вълшебната инструментална версия на песента, включена в неговия албум от 1985 година – You’re Under Arrest.


mira-katsarova

Повечето от заглавията, които ще озвучат пространството в залата на 2 декември, са пресъздавани неведнъж след като са били представени за първи път. Някои от версиите са станали по-известни от оригиналните композиции. Но времето и броят кавъри сякаш нямат толкова голямо значение, колкото силната емоция, която всяка от песните носи – емоция, която в предстоящия концерт ще бъде събрана в един миг, споделен и преживян заедно.

Освен знаковата Time After Time, Мира ще изпълни и бразилската Carolina Carol Bela, която е изпълнена за първи път през 1970 г. от Хорхе Бен и Токиньо, но добива широка известност в по-скорошната версия на песента на Розалия де Соуза. От сцената на „Борис Христов“, в нов и претворен аранжимент, направен специално за проекта, ще звучи и красивата песен на Стинг Shape Of My Heart, чрез която самият той казва, че е опитал да разкаже историята на картоиграч, който залага не за да спечели, а за да открие мистичната логика на късмета и шанса, в някакъв вид научен и дори религиозен закон.

Към изброените заглавия, в програмата е намерила място и Quizas, Quizas, Quizas, написана от Освалдо Фарес и превърнала се в хит за пуерториканския изпълнител Боби Капо през 1947 година. Фарес споделя, че е получил помощ и вдъхновение за написването на текста към песента от първата дама на Куба по онова време – Мари Тареро-Серано. В Европа Quizas, Quizas, Quizas получи най-голяма известност едва 60 години по-късно, благодарение на изпълнението на Ибрахим Ферер и Омара Портуондо и включването на песента в саундтрака към великолепния филм на Вим Вендерс – Buena Vista Social Club.

За идеята, която стои зад създаването на тази програма, самата Мира споделя:

„Избрах да изпея песни, които разказват и моите истории – лични, съкровени, вдъхновяващи, споделими или не, любовни или приятелски. Песни белязани от светлини, но и от сенки, от радости, но и от тъги, от досегаемост или невъзможност, от фантазми и от реалности… Най-силното и влиятелно предизвикателство за мен са новите аранжименти, които претворяват старите песни в различни, други, изненадващи… Това е авторският елемент тук, който ни забавлява и ни интересува – както автора на аранжиментите Миро Турийски, така и мен. Откривам нови дълбини и смисли в старите, а и не чак толкова стари песни, където времето не съществува…“

Всяка от песните в празничния проект на Мира Кацарова има своя история, повече или по-малко известна, но силна, притегателна и жива, година след година, десетилетие след десетилетие. От джаз и боса нова с китара, през брас звучене и осезаемото присъствие на цигулките, Time After Time ще направи присъстващите съучастници в празника на музиката, за който времето няма значение.

Концертът е с начален час 19:30. Билетите за събитието са на цена от 10 лв. и се продават в мрежата на Eventim, на касата на Главната улица в Пловдив, в музикалния магазин на ул. “Отец Паисий“, а на 2 декември ще могат да се купят и от Дома на културата „Борис Христов“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.