Многократните носители на "Златен тромпет" за най-добър духов оркестър на фестивала "Гуча" в Сърбия – "Marko Markovic Brass Band" и екстравагантните балкански рок-ска титани - Коza Mostra от Гърция, ще забият за първи път на една сцена в София – на 10 юни в клуб "Маймунарника" в Борисовата градина. Очаква ни невиждано и нечувано досега балканско Гуча-парти - луда комбинация от музиката на две банди, с балкански дух и емоция, неповторима енергия, ритми и настроение!

Билетите за Гуча-шоуто на „Marko Markovic Brass Band“ и Koza Mostra на 10 юни в клуб „Маймунарника“ се продават с пълна сила в системата на Eventim.bg. Цената им е 15 лв. за билет, а в деня на събитието ще е 20 лв. Билети могат да се закупят още от Билетен център в НДК, Билетна каса на “Арена Армеец”, бензиностанции ОМВ, книжарници Оrange, Български Пощи, магазин “На Тъмно”.

Началoто е в 19.00 ч., а освен участието на двете групи ще има и DJ парти с музика от балканите от всякакъв тип: духови оркестри, по-твърдо пънк-ска с балканско звучене и по традиция – български хора.


Eдин от най-големите виртуози на балканските ритми – тромпетистът Марко Маркович ще забие мощно в „Маймунарника“ заедно със своя оркестър от 9 души тромептисти – „Marko Markovic Brass Band“. Обявен от познавачите за най-добрият брас и джаз бенд на планетата, в музиката си те обединяват буйната балканска страст с любовта към живота. Стилът им е уникален и съчетава динамичното звучене с популярни поп мелодии, джаз елементи и циганска музика.

Душата на оркестъра – Марко, започва да свири от съвсем ранна детска възраст. Той е изключителен виртуоз на тромпета с талант на композитор, наследен от емблематичния му баща Бобан Маркович. Бобан е известен като „Царя на балканската духова музика“ и една от най-големите легенди на Сърбия.

През 2006 г. баща и син си партнират и в документалния филм за най-големия фестивал за духова музика в Сърбия, с едноименното заглавие „Гуча“. В лентата Марко е с главна роля и играе самият себе си. Музикантът не веднъж е споделял в интервютата си, че обича да свири в България и на Балканите въобще, защото публиката тук усеща музиката много по-емоцинално.

Музикантът е работил с много от големите имена от световната музикална джаз, етно, DJ сцена (Emir Kusturica, Goran Bregovic, Saban Bajramovic, Frank London, Jerry Gonzalez, Paolo Fresu Roy Paci, DJ Shantel, Magdi Ruzsa, Kolektiv, Esma Redzepova и др.), a сред тях са и българските музиканти – Петър Ралчев и Иво Папазво – Ибряма.

Балканските ска-титани от Koza Mostra идват от Солун (събрат се едва през 2013 г.) и не падат никак по-долу по ранг от сръбските си колеги, още повече вече са го доказвали на редица европейски и световни фестивали. С култовото си парче „Alcohol is free“ бандата се явява на Евровизия и достига до шесто място на финала на конкурса в Малмьо, Швеция (2013 г.).

Фуриите от Koza Mostra са известни с лудата си енергия от здрави жици и тромепти по време на живите си участия. С свой неповторим стил – смесица между ска, балкански ритми, рок, пънк и гръцкия традиционен стил ребетико Koza Mostra са сензация през последните години, както в Гърция така и в Европа.

По всичко личи, че на 10 юни в „Маймунарника“ ни очаква нечуван и невиджан до сега балкански музикален епос, уникалната брас надпревара с най-доброто от света на балканската духова и рок-ска музика с балкански мотиви в едно истинско Гуча–парти!

На заглавната снимка: Koza Mostra
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.