Броени дни остават до едно от най-горещите музикални събития на пролетта. Кралицата на фадото - Мариза, отново излиза пред българските си фенове. Тя ще гостува на сцената на Зала 1 на НДК на 24 март 2017 г., за да представи песните от последния си албум "Mundo".

Мариза е фадо певица номер едно в Португалия и е смятана за наследница на великата Амалия Родригеш. Тя получи много овации с играта си в популярния филм на Карлос Саура „Фадо“, увеличил известността на този музикален жанр и създал много негови фенове по света.

За българската публика, за превъплащенията на сцената, за албума „Mundo“ и фадото като начин на живот, за ролите в киното и музикалните експерименти – ето как Мариза отговори на въпросите на Юлиян Лазаров.


Възприемат Ви като наследница и последователка на легендарната фадо певица Амалия Родригеш. Това е страхотно признание, но и голяма отговорност. Притеснява ли Ви подобно сравнение?

Сравнението с Амалия никога не ме е притеснявало! Единственото, което ме тревожи е липсата на достатъчно уважение към легендата и спомена за тази единствена голяма португалска певица към днешна дата. Тя е и винаги ще бъде най-голямата фадо изпълнителка на всички времена. Амалия ни остави несравнимо наследство, тя въведе радикални промени в историята на фадо музиката. Както във фламенкото говорим за преди и след Пако де Лусия, във фадото говорим за времето преди и след Амалия Родригеш. Тя промени цялостната визия и перспектива на нашата музика.

На 24 март пристигате в България за четвърти път. Почитателите Ви нямат търпение да се срещнат отново с Вас! Какво да очакваме от концерта Ви в Зала 1 на НДК?

Ще ви представя концерт, в който съм събрала любими на публиката песни като „Chuva“, „Meu Fado Meu“, „Rosa Branca“, „Barco Negro“, както и песните от новия ми албум. Очаквайте един много откровен, интимен концерт. Винаги, дори залата да е много голяма, се старая да правя точно такъв тип изпълнения.

Какви са впечатленията Ви от нашата страна и от българската публика?

Българската публика винаги ме е посрещала с голям респект, в това отношение чувствата ни са напълно взаимни! Винаги ми е правило впечатление как толкова много хора в България познават с подробности кариерата ми, пеят песните ми, познават музиката ми. Концертите ми в България винаги са били чудесни!

Албумът „Mundo“ излиза след 5-годишно отсъствие и 15 години след първия Ви албум. Какво го отличава от предишните? Как Вие се променихте през тези години? Какво ви поднесе съдбата през това време?

Вече съм много по-зряла от времето, когато създадох първия си албум – 15 години пътуване, 15 години на сцената, 15 години на аплодисменти, усмивки и уроци. Мисля си, че тази промяна личи в пеенето ми и изобщо в начина, по който възприемам околните днес. Хората усещат искреността ми и затова останаха верни на музиката, която правя. Иначе през последните години поставям семейство си на преден план. Вместо 140 концерта на година, правя по около 60. Опитвам се да отделям повече време на любимите си хора и в същото време се опитвам да попия всичко, което се случва около мен. Старая се всеки ден да се усъвършенствам по малко.

Фадото е много чувствен стил, комбиниращ емоции като самота, носталгия, копнеж по непостижимото, болка от любов… нали така? Трябва ли човек да е изпитал всички тези емоции, за да оцени този тип музика?

Не е необходимо човек да е самотен или тъжен, за да изпълнява или да слуша фадо! Тази музика концентрира в себе си всички цветове от човешката емоционалност, тя отразява живота в пълното му многообразие и динамика.

Несъмнено фадо музиката докосва сърцето и душата. Това ли е причината за огромния му световен успех?

Успехът на фадото се дължи на това, че е нещо различно и очарователно! Това е музика, която хората първоначално не разбират, защото е изпята на португалски. Но след като послушаш, чуеш и усетиш, наистина можеш да разбереш магията и причината за тази магия.

Как се отнасяте към музикалните експерименти? Бихте ли изпробвали нещо нехарактерно като стил, например – български фолклор? Някога чували ли сте нашата народна музика?

Всеки път, когато съм идвала в България, е било много за кратко и само за предстоящия концерт. Не познавам вашата музика, никой досега не ми е пускал фолклорна песен и не е имало предложения за общ проект. Обаче всичко е възможно, единственото, на което държа, е да харесам песента и човека, с когото трябва да си сътруднича.

Получихте много похвали за ролята си в популярния филм на Carlos Saura „Fados“. Снимахте и документалния филм „Mariza and the Story of Fado“, режисиран от Simon Broughton. Какво мислите за света на киното? Бихте ли приели нова роля в бъдеща кино продукция?

Обичам киното, но не съм киноман. С удоволствие бих участвала във филм, чието послание ме докосва. Мисля си, че след време мога да направя документален филм за моята кариера, но бих приела да изиграя образ, който е моята пълна противоположност. Това много би ми харесало.

2016 беше много успешна за Вас – седмица след като получавате наградата за най-добър артист на престижното „Songlines Magazine“, стана ясно, че „Mundo“ се превръща в двойно платинен и получава номинация и за латино Grammy. Списание „Executiva“ Ви определи като една от 20-е най-влиятелни жени в Португалия. Получихте номинация за SIC`S Golden Globes и направихте турне в САЩ. Изглежда сякаш сте постигнали всичко в кариерата. Какво си пожелавате през 2017 година в професионален и в личен план? Имате ли все още несбъднати мечти?

Миналата година бе изпълнена с много работа – промоция на албума „Mundo“ в Европа и Америка. Тази година също ми предстои доста пътуване… Надявам се през 2017 година да успея да постигна всичките си професионални цели. В момента подготвям нови записи в студио. А относно мечтите – нямам неосъществени мечти! Животът е много милостив към мен!

И последно – любовта или музиката ще спаси света?

Любовта между хората е най-силното оръжие!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.