Кралицата на фадото – Мариза, отново ще пее за българската публика. Тя ще гостува на сцената на зала 1 на НДК на 24 март 2017 г.

Мариза е фадо певица номер едно в Португалия и е смятана за наследница на великата Амалия Родригеш. Тя получи много овации с играта си в популярния филм на Карлос Саура „Фадо“, увеличил известността на този музикален жанр и създал много негови фенове по света.

Режисьорът Саймън Броутън пък направи специален документален филм на Би Би Си за най-вълнуващата португалска музика с главен герой и заглавие „Мариза“.


Екзотичната португалка е добре позната и обичана от българската публика. Вече три пъти тя е аплодирана в препълнени зали у нас. Този път обаче тя пристига с още по-хубава музика от новия ѝ албум “Mundo”, с повече опит, придружен с още много успехи и още много заслужени световни награди.

Само през 2016 година Мариза спечели приза „Best Artist” на Songline music awards, беше номинирана за SIC`S Golden Globes, спечели наградата на Executiva Magazine за една от 20-те най-влятелни жени и успя да представи последния си албум на “Mundo” на дълго турне в САЩ.

Мариза е родена през 1973 г. в Мапуто – Мозамбик, от смесен брак между африканка и португалец. Още като дете семейството ѝ се премества в Португалия и тя започва да пее фадо дори без да разбира думите по картинките, които нейният баща рисува. Издава първия си албум „Fado Em Mim” още на 26 години.

Цялата ѝ кариера досега е възходящ успех и преминаване от етап в етап и e доказателство, че е сериозен артист с уникални гласови данни и изключителна артистичност. Нейният контакт с публиката допринася до голяма степен за успеха на концертите й, на които всеки присъстващ се изправя и пее фадо, независимо от музикалността си. Мариза събира аплодисменти на най-големите сцени в света – от парижката Olympia и Frankfurt Opera до London Royal Hall, Аmsterdam Le Carré, операта в Сидни и New York Carnegie Hall.

Тя прави дуети с най-добрите изпълнители и отдава почит с музиката си на най-великите преди нея. През 2004 г. на Олимпийските игри в Атина тя пее в дует със Стинг пeсента „A Thousand Years“. Партньорствата ѝ с Тито Парис, Конча Буйка, Руй Велозо, Иван Линс и Доминик Милър очертават музикална линия от хитове.

От своя първи албум „Fado em mim“ до осмия – последен за сега – “Mundo”, Мариза измина дългия път на млада певица с богат, жив глас и силна артистичност до големия артист от световна класа. В репертоара на Мариза здраво са вкоренени класическото и съвременното фадо, обогатено с морните на Кабо Верде, ритъм енд блус, класика или други скъпи на сърцето ѝ ритми.

Мариза е звезда от най-голяма величина, каквито рядко се появяват на световната музикална сцена, звезда – явление, от което много може да се очаква и в бъдеще.

Концертът на Мариза се организира от продуцентска агенция „БГ Саунд Стейдж”, а билети се продават в системата на www.eventim.bg, като първите 300 броя са на промоционална цена.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.