Празничният новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК, който ще се проведе на 1 януари от 18:00 часа, ще бъде първото събитие, с което България ще отбележи домакинството на страната ни като председател на Съвета на ЕС. То ще се проведе под патронажа на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и министъра на културата на Република България Боил Банов.

„В първия ден на новата 2018 година, страната ни за първи път ще поеме председателството на Съвета на ЕС. Това е специален ден за всички, които вярваме, че бъдещето е неразривно свързано с Европейския съюз. По тази причина традиционният Празничен новогодишен концерт в НДК е посветен на първото Българско ротационно председателство“, споделя в специално приветствие към зрителите на концерта Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС.

За министъра на културата Боил Банов, концертът отправя много важни послания като толерантност, диалог и общи ценности.


„“Духът на Европа“ поставя символичното начало на великолепната ни Културна програма, а какъв по-подходящ начин да отбележим новото начало от това да се потопим в многообразието от шедьоври на българската и световната класика“, допълва още министърът на културата.

Празничният новогодишен концерт включва произведения на композитори от всичките 28 държави-членки от ЕС, а България ще бъде представена с „Нестинарски танц“ из балета „Нестинарка“ на Марин Големинов.

Публиката в зала 1 на НДК ще се наслади на майсторството на един от най-обичаните, световно признати български цигулари, концертмайстор на престижния Оркестър на Романска Швейцария – Светлин Русев, с участието на Фестивален симфоничен оркестър.

Диригент ще бъде Маестро Емил Табаков, който тази година навършва 70 години. Той е тясно свързан с историята на Новогодишния музикален фестивал в НДК – бил е дълги години негов музикален директор и диригент на Празничния новогодишен концерт.

Билетите са в продажба на касите на Билетен център – НДК, както и онлайн в сайта на двореца.

На заглавната снимка: Светлин РусевКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.