Стартирал през 2019 г., мултимедийният спектакъл „Песента на ветровете” по идея и музика на композитора Петър Дундаков става носител още с първото си издание на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на музиката 2019 г., а изданието през април 2021 г. утвърди концерта като широкообхватна платформа, която обединява различни музикални стилове и картина в едно.

На 1 юли 2021 г. от 19:00 ч. „Песента на ветровете“ ще огласи отново Театър „Азарян“, този път обединявайки не само някои от най-великолепните интерпретатори на класическа, народна и джаз музика, но и ще включи специално заснемане от екип на режисьора Виктор Божинов, нашумял с филмите „Голата истина за група Жигули“ и „Възвишение”. Проектът цели популяризиране на различен поглед към изкуството.

Сред феерията от картини, дело на носителя на няколко награди от престижни чужди и родни форуми Иван Богданов („Fin Film”), ще зазвучат авторските пиеси за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма.


Песента на ветровете

Изпълнителите, които ще се включат в третото издание на концерта, отново са камерен ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров, познатият от джаз сцената тромпетист Росен Захариев, сопраното Гергана Димитрова (солист на „Мистерия на българските гласове” и „Ева квартет”) и сопраното Пламена Гиргинова.

Петър Дундаков, който от години работи с „Мистерията на българските гласове” и е създател на музиката на редица филми като „Голата истина за група Жигули” и „Възвишение”, успява да вдъхне живот на спектакъл, в който съвременна класическа музика, джаз, фолклор, „narrative music” – театрална и филмова музика, представят различни състояния и картини. Тези на пръв поглед несъчетаеми музикални стилове се допълват и надграждат, преплитайки се в неделима цялост.

Изживяване и провокация – третото издание на „Песента на ветровете“ утвърждава мултимедийния спектакъл като едно от най-оригиналните културни събития на годината, а Петър Дундаков като един от най-влиятелните и иновативни таланти на родната сцена.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *