За първото издание на новия си проект „Концерти с дрескод“ музикантите от "София квартет" предизвикват истинските меломани: Облечете официалното си облекло и се потопете в празничната атмосфера! Коледният концерт е на 22 декември в НДК със специалното участие на Васил Петров.

„Нашите гости този път няма да са само зрители и слушатели на евъргрийни, танга и класика, а пълноценни участници в спектакъла.“, казват от „София квартет“ и допълват: „Виното е комплимент от нас. От Вас очакваме танците!“

Името „София квартет“ е символ на качество – ансамбъл на световно ниво с многобройни изяви у нас и в чужбина и богата дискография. Първоначално създаден като радиоквартет към БНР, през годините в състава му са били Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и др.


Днес, обновен с едни от най-добрите инструменталисти в България, квартетът включва цигуларите Стоимен Пеев и Йордан Димитров, виолончелиста Любомир Ников и доайена на състава – виолистът Валентин Геров.

Определен от пресата като естествен наследник на квартетите „Аврамов“ и „Димов“ в българската традиция на квартетното изкуство, „София квартет“ се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците на името на „Акад. Марин Големинов“ за 2017 година „Златен квартет“.

Камерната формация е носителят на Националната награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 г. „Кристална лира“ е най-високото музикално отличие у нас – голямо признание за интензивната концертна дейност и високи изпълнителски постижения на „София квартет“.

Задграничната концертна дейност на състава обхваща Европа и Азия, като нееднократни са концертите му в Австрия, Франция, Япония, Гърция, Македония, Сърбия, Черна гора, Чехия. По-голямата част от произведенията в репертоара на „София квартет“ са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а много негови студийни записи са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония.

Музикантите са осъществили световни премиери на редица нови произведения, написани специално за „София квартет“: по три квартета от Александър Попов, Михаил Пеков и Ценко Минкин, произведение на Тацуя Коумадзаки и четири струнни квартета на известния гръцки композитор Димитрис Темелис.

Ето какво споделиха четиримата от „София квартет“ за предстоящото коледно издание на „Концерти с дрескод“.

Как се роди идеята за „Концерти с дрескод“?

Стоимен Пеев: От най-стилно обличащият се в състава разбира се, Вальо!

Йордан Димитров: Идеята беше на нашия PR – Надежда Герова, и решихме да опитаме, тъй като досега не сме правили подобно нещо. А и подобно нещо изобщо не е правено.

Валентин Геров: Дайте да си уеднаквим отговорите!

Любомир Ников: Преди около година обсъдихме идеята. Успоредно с това, директорът на Софийска филхармония, господин Найден Тодоров, сподели с нас, че е добре част от концертите ни, да бъдат обединени в цикъл „Sofia quartet light”, с идеята да приобщим нова публика, която до момента не е стъпвала в концертната зала. Може би се питате какъв е смисълът на всичко това и дали не отстъпваме от нашите принципи на строги класически музиканти. Ако сравним музиката с храна, то тя задължително трябва да е разнообразна и качествена. Ако всеки ден да ядеш…

Валентин Геров: Фазан с кестени…

Любомир Ников: … например, омръзва. Може би, дори нашата публика има нужда от различно ястие.

Валентин Геров: Боб с наденица.

Любомир Ников: Не точно. „Концерти с дрескод“ са насочени едновременно към нашата публика (едно леко намигане) и към една нова публика, която се надяваме да спечелим на страната на класическата музика. Още нещо, чрез тези концерти ние се опитваме да стопим дистанцията между сцената и публиката. Нека тя да почувства зала България като свой дом.

За първото издание на проекта сте поканили известният джаз певец Васил Петров. Защо именно него?

Валентин Геров: Защото ми е личен приятел и защото е най-добрият джаз певец, който се е раждал в България! По-добрият Франк Синатра!

Как ще продължи проектът за в бъдеще? Какви ще са следващите издания и кога?

Йордан Димитров: Следващото издание на проекта ще е през пролетта. Да се готви публиката с афинитет към виенския валс.

Какво ви се иска, а не ви стиска или какво си пожелавате за идната 2018 г.?

Валентин Геров: Гледам да не ме стискат обувките и да ми е широко около врата.

Стоимен Пеев: Концерти с дрескод – без дрехи.

Билети за Коледното издание на „Концерти с дрескод“ с участието на Васил Петров: на касата на зала България и онлайн.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.