Едни от най-популярните френски музиканти по света Gipsy Kings ще открият второто издание на фестивала за съвременна френска музика Francofolies в Благоевград, който ще се проведе в града на 17 и 18 юни т.г.

Световните звезди ZAZ и Nouvelle vague са хедлайнерите на неговия втори ден – 18 юни, стана ясно през април. Francofolies се провежда на открито, на централния площад в Благоевград, при вход свободен за всички жители и гости на града, напомнят от Общината там, продуцент на събитието.

На 17 юни за българската публика 10 от музикантите от състава на Gipsy Kings ще пеят както големите си хитове и класики, така и няколко нови парчета.


Gipsy Kings е формация, в чийто състав участват членовете на двете фамилии Рейес и Балиардос, които напускат Испания по време на Гражданската война. Преселват се в Южна Франция, а техните наследници създават Gipsy Kings.

Хосе Рейес – бащата във фамилията Рейес, e известен фламенко вокал, сред чийто фенове са Джон Стайнбек, Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Майлс Дейвис и Салвадор Дали. Заедно със синовете си през 70-те години той основава Los Reyes (на испански „Reyes“ означава „крале“), които изпълняват класическо фламенко. Смъртта на бащата временно разбива групата, но по-късно братята Рейес продължават да пеят със своите братовчеди Балиардос и така се появяват Gipsy Kings.

През 1987 г. издават първия си албум „Gipsy Kings”, който за кратко става мултиплатинен. Тавата съдържа актуални и до днес хитове. Групата не спира да изнася концерти по цял свят, имат продадени над 25 млн. албума, нoсители са на много награди, сред които Grammy и Latino Grammy.

Днес на Gipsy Kings все още живеят със семействата си в Южна Франция. Те говорят френски, но езикът, на който пеят, е гитане – смес от испански, френски и чешки. Gipsy Kings са главните „виновници“ за огромната популярност по света, която получава поп ориентираното фламенко, наречено Sevillana в Испания.

На Francofolies Благоевград, преди Gipsy Kings, сцената ще подгрее французинът с нигерийски произход Фефе. Рапърът ще гостува в България за първи път, но с изключително атрактивно присъствие на сцена, той печели все по-голяма международна популярност.

Фестивалът Les Francofolies е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 г. насам в Ла Рошел, Франция.

Градът е известен именно с този фестивал, заради който всяка там пристигат около 110 хил. души заради Франкофоли. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Les Francofolies се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 г. – и в България.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *