Евтини самолетни билети

Той е истински меломан! Funky Junkie е сръбски селектор и дългогодишен колекционер на уникални фънк бийтове и олдс скул звуци. Днес той е част от култовото словенско Radio Nula и идва в България за да участва в четвъртото издание на фестивала fAH! rtm+beerна, който ще се проведе на 11 и 12 септември в Маймунарника (Борисовата градина).

За своите 30 години музикален опит има зад гърба си огромно количество записи и колекция от винилови плочи. Няма да е преувеличено ако кажем, че Funky Junkie е един от оснoвателите на съвременната сръбска клубна сцена.

През годините музиката го среща с много прочути DJ-и и свири с имена като Bob Sinclar, Hernan Cattaneo, The Brand New Heavies, Jazzanova, Gilles Peterson, Joey Negro, Shuya Okino и Faze Action. Funky Junkie е промоутър и директор на „Midnight Jazzdance Stage“ част от Nisville Jazz Festival и е в основата на много музикални сензации в Ниш.


Кое е първото нещо, което правиш за да подготвиш сет за дадено участие?

Преди всяко участие или парти, на което се предполага че ще свиря, задължително се свързвам с мениджъра или собственика на клуба и питам какъв тип музика искат да чуят от мен. Като колекционер и музикотърсач вече съм събрал внушително количество от т. нар. “black dance music” без значение дали става дума за soul, funk, afrobeat, tropicalia, jazz funk, disco funk… Така че предварително трябва да знам каква музика да взема със себе си. Сами разбирате, че винилът е много по-задължаващ, от колкото дигиталните носители – токлова много записи и толкова малко място в багажа, ха-ха!

Каква музика слушаш в момента?

Не мога да посоча един определен музикален жанр. Така е още от ранните ми. Израстнал съм с метъл и пънк, но по същото време (в началото на 80-те) започнах да слушам disco и funk, а благодарение на един мой съсед на 15 години вече слушах jazz. В интерес на истината, когато съм вкъщи предпочитам да слушам много jazz или нещо с по-меко и лежерно звучене. Винаги намирам нещо вдъхновяващо и ново, независимо колко пъти слушам даден трак или песен.

Повлиян ли си от определен музикант и по-специално от някой DJ?

Да, със сигурност. Учил съм от много музиканти, като започнем от The Clash, Black Uhuru, Kraftwerk, James Brown, Talk Talk, минем през Kamasi Washington, Robert Glasper, Snarky Puppy, DJ Shadow… и това е само една малка част. Като DJ съм повлиян от Francis Grasso, David Mancuso, Nicky Siano, Larry Levan, Walter Gibbons, Bobby Guttardo, Danny Krivit, Francois Kevorkian, Ron Hardy, Frankie Knuckles, Gilles Peterson, Paul Murphy, Patrick Forge, Kevin Beadle, Dr. Bob Jones, Keb Darge, Grandmaster Flash, DJ Kool Herc, Afrika Bambaataa и много други.

Има ли трак или парче, което никога не остарява за теб, без значение колко пъти си го слушал?

Добър въпрос… да, и то много, но тук ще спомена само два. Първият е от бивша Югославия – Dino Dvornik – “Tebi pripadam”, а вторият…хм…ами да кажем Donald Byrd – “You and music”. Но както казах, има и много други.

Разкажи ни повече за Radio NULA – как се присъедини към crew-то?

Случи се миналата година, когато един приятел, който прави предаването Funkytrain Groove ме помоли да направя микс за него. Преди това радиото е пускало много мои ремикси и авторски неща. Тази година Озрен от Radio Nula ме попита дали искам да свиря за тях и да участвам на едно парти в Белград. Разбира се, бях много щастлив да се присъединя към момчетата и от тогава работим чудесно заедно. Надявам се така да продължи още дълго време.

Какво да очакваме от Funky Junky Experience след няколко дни?

Мога да ви обещая много тежък, лепкав, истински фънк: както малко познати, така и много известни неща – стара и по-нова музика. Може би някои скрити съкровища от бивша Югославия. Както и да е, очаква ви едно истинско удоволствие на слуха! Ще бъде интересно преживяване за всички, които искат да чуят и да танцуват на музика, която не се среща често в клубовете в последно време.

Имаш ли си любима craft бира?

Предпочитам сръбската Kabinet. Досега не съм опитвал българска бира, но нямам търпение да пробвам колкото се може повече от нея. 🙂

Какъв трак подхожда на любимата ти бира?

Зависи къде я пия! Но съм ОК с всякаква музика, като изключим downtempo или turbo folk!

Какво ти разказа за фестивала миналогодишният гост от Radio Nulla Woo D?

Че селекцията от бири е много внушителна и че храната в България е страшно вкусна. Знам, че при вас има много хора, които ценят всякакъв тип funk, jazz и близките до тях музикални стилове. Нямам търпение да се запозная с нови хора, както и да се срещна с някои стари приятели. Имате DJ-и, които са добре познати тук в Сърбия като Funkusion, Skill, Ramsey… Поддържайте сцената жива и отдавайте заслуженото уважение на хората, които поддържат огъня!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.