Мария дел Мар Родригес, или просто Ламари, е гласът и сърцето, които формират Chambao на плажа в родния град Малага през лятото на 2001 година. Името на групата означава сламен навес, който традиционно се прави на плажа, за да предпазва от слънце, вятър, дъжд.

Първоначално групата е трио – двама братовчеди и Ламари. Всичко започва на шега, но не за дълго – Ламари носи в себе си най-силните музикални традиции и корените на фламенкото, но желанието ѝ за нов звук и чувствителност в музиката, привличат вниманието на музикалния гигант Sony Music Испания.

През 2002 година излиза албума “Flamenco Chill”, където има няколко парчета на Chambao. Публиката се влюбва в гласа на Мария и босите ѝ крака все по-често отскачат от пясъка на плажа в Малага до някои от най-престижните професионални студийни комплекси на музикалната компания в Мадрид.


Chambao започват да пишат история, създавайки музикален стил, в който никой преди тях не е работил – фламенко чил аут. Година по-късно, през 2003 г. излиза първия напълно самостоятелен албум на групата – “Endorfinas en la mente”.

Музикантите се сменят, групата постепенно се увеличава, a Мария твърдо отстоява визията за музиката, която трябва да правят. Става все по-ясно, че тя е групата. Особено деликатен момент и изпитание за групата е периодът, когато непосредствено преди премиерата и предстоящ тур за албума „Pokito a poco” през 2005 година, Ламари е диагностицирана с рак на гърдата.

Решението ѝ е да говори открито за проблема – цялата ѝ битка за живот и процеса на лечение стават публични. С помощта на сестра си Аурора Родригес издава и книга, наречена “Влюбена в живота, въпреки че понякога боли”. Албумът и турнето „Pokito a poco” я довеждат и за първи път в София.

Концертът на Chambao в зала 1 на НДК през септември 2006 година се превръща в истински празник и слага началото на една голяма любов между музиката на групата, Ламари и българската публика.

10 години по-късно Chambao са категорично една от най-обичаните групи не само в Испания, но и в голяма част от Латинска Америка и у нас. Имат множество международни музикални награди, номинации за Latin Grammy. Ламари получава покана за дует с Рики Мартин и участие в негово световно турне с огромен успех. Това не успява да я отклони в по-комерсиална посока обаче и тя остава вярна на себе си.

През 2009 година излиза специалния проект „En el fin del mundo” записан на живо на ледника Perito Moreno в Los Glaciares National Park, Аржентина. Освен компактдиск с концерт на живо от ледника, групата издава и луксозно книжно издание, което проследява целия проект. 2012 година излиза едноименния албум „Chambao”, а година по-късно юбилейния двоен албум „10 Años Around The World”, включващ дуети с Nneka и Cesaria Evora.

През април 2017 година излиза последният албум на Чамбао, наречен Nuevo Ciclo. Вдъхновението в него идва от Латинска Америка. Продуцент на продукцията в Едуардо Кабра oт популярната пуерториканска група „Calle 13“. Изборът на Кабра като копродуцент на албума не е случаен. Ламари иска да остави „фламенко чил“ звученето, да смени стила и да излезе от зоната си на комфорт.

„Не исках да се ограничавам в рамките на фламенко музиката, без програмиране или електронен звук. Имах нужда от автентичността на Едуардо и неговото музикално усещане.”

Пилотният сингъл от албума се нарича „Camino Libre”, а текстът на песента е посветен на „кризата на средната възраст“. Ламари говори за „изгубената индентичност и обратния път към себе си, без значение какво казват хората“. Ламари пише Camino libre в едно от пътуванията си през 2015-та година до идиличното селище Кабо полонио в Уругвай, малък рай за всеки любител на дивата природа.

“Харесвам и приемам себе си такава, каквато съм. Изживях и все още се справям с последиците от кризата, но не по онзи, „лошия“ начин. Сега съм на 40 години, напълно честна съм със себе си и се водя единствено от това, което чувствам и мисля; обещах си, че повече никога няма да премълчавам“, споделя с вдъхновяваща искреност Ламари.

Турнето на групата е под името “De Chambao a Lamari (From Chambao to Lamari)”, a последната му спирка засега е в София на 9-ти ноември. Билети за концерта могат да бъдат закупени от билетен център НДК и мрежата на Ивентим.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *