Една от най-добрите етно-фюжън формации у нас „Булгара“ ще премери сили с многократните победители от най-големите фестивали за духова музика в света. Българските музиканти ще излязат на сцената в Зала 1 на НДК на 26 февруари, за да се включат в грандиозното надсвирване Балканица.

В предстоящия лудешки 3-часов маратон група „Булгара“ ще зазвучат с едни от най-блестящите си виртуозни изпълнения – „Меча сватба“, „Нестинарско“, „Баклава“, „Йовано“, „Сладка тъга“, „Копаница“ и други. Наред с впечатляващите инструментали на четирите най-добри сръбски формации – Danijela Orkestra, Marko Markovic Brass Band, Elvis Ajdinovic Orkestar и Orkestar Dejan Jevdjic, концертът в Зала 1 на НДК несъмнено ще се превърне в истинска брас експлозия.

Характерното звучене на „Булгара“ идва от използването на дръм енд бейс, фънк и броукън бийтс, за да се подчертае хармоничната красота на българския фолклор. Тези елементи, съчетани с джънгъл, рок и джаз и изпълнени с традиционни фолклорни инструменти, правят музиката на групата близка до българската публика и изключително интересна за всички меломани.

Благодарение на неподражаемия си стил, групата печели „Аскеер“ за авторска музика към театралния етно-спектакъл „Дивите“ на режисьора Георги Къркеланов по текст на Николай Хайтов. Невероятният им талант и последвалите успехи ги събират на една сцена с Милчо Левиев, Ал Ди Меола, David Garfield and the Cats, Били Кобъм, Human Touch.

„Булгара“ е създадена през 2002 г., а нейни основатели са музикантите Костадин Генчев (кавал) и Кирил Добрев (барабани). Двамата решават да експериментират, смесвайки тембри, мелодии и ритми с различна стилова характеристика. От самото начало споделят идеите си с Димитър Христов, който освен виртуоз на тамбурата, е и диригент на Оркестъра за народна музика към БНР.

Останалите членове на групата са Стоян Павлов (перкусии), Петьо Костадинов (гайда) и Чавдар Асенов (бас). През 2008 г. към тях се присъединява и младата изпълнителка на гъдулка Христина Белева, а малко по-късно и Ева Перчемлиева (вокал и перкусии).

Балканица е на 26 февруари 2017 г. в Зала 1 на НДК. Начало 20:00 часа. Билети в мрежата на Eventim в цялата страна. Цена на билетите: от 30 до 50 лева.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *